- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este vestea momentului pentru sute de mii de pensionari! Vârstnicii se vor confrunta cu modificări drastice începând cu 1 septembrie

11 Aug, 11:27 • Constantin Cristina
Lovitură pentru pensionari! Aceștia nu vor mai beneficia de ajutorul statului, iar ieșirea la pensie va fi mult mai dificilă după 1 septembrie.
Este vestea momentului pentru sute de mii de pensionari! Vârstnicii se vor confrunta cu modificări drastice începând cu 1 septembrie

Este vestea momentului pentru sute de mii de pensionari! De la 1 septembrie, ieșirea la pensie va deveni mult mai dificilă pentru vârstnici, a informat bugetul.ro. Potrivit Ordonanței de Urgență 163/2020, persoanele care vor să acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat pot face acest lucru până la finalul acestei luni.

Citește și: Guvernul Ciolacu aduce modificări privind preschimbarea permiselor de conducere. Școala de șoferi ar putea să nu mai fie obligatorie

Este vestea momentului pentru sute de mii de pensionari! Vârstnicii se vor confrunta cu modificări drastice începând cu 1 septembrie

Mai mult decât atât, data limită până la care pensionarii români își mai pot cumpăra vechime în muncă necesară pentru pensie se apropie. Plata retroactivă se poate face pentru cel mult 6 ani.

De asemenea, acest termen nu va putea fi prelungit, după ce o inițiativă legislativă a fost respinsă recent în Parlament. Astfel, cei ce vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o mai pot face luna aceasta, adică până la 1 septembrie, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta.

După cum stabilește OUG 163/2020, documentul prin care a fost introdus acest mecanism, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.”, potrivit dcbusiness.ro.

Pensionari
Pensionari

Mai mult, potrivit sursei citate, toți pensionarii trebuie să știe o serie de precizări utile pentru completarea vechimii de muncă necesare în dosarul de pensie.

1. Românii care au lucrat în străinătate nu pot folosi mecanismul în cauză pentru a acoperi respectivele perioade de muncă în afara granițelor țării pentru care nu s-au plătit, la timpul potrivit, contribuții de asigurări sociale.

2. Plățile retroactive ale contribuției la asigurări sociale se pot face în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.

3. Pentru plata retroactivă a contribuției la asigurări sociale se încheie un contract cu casa teritorială de pensii de care aparține solicitantul. În document vor fi menționate perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale.

4. Ținând cont că, în prezent, salariul minim brut este de 3000 de lei, acest lucru înseamnă că românii interesați de acest mecanism de completare a vechimii în muncă vor plăti 750 de lei pentru fiecare lună din acest an, în timp ce pentru anul trecut, cota de CAS a fost de 638 de lei.

5. Important de precizat că persoanele pensionate cu pot face plăți retroactive.

6. La fel de important de știut este și faptul că plata retroactivă a contribuției se face pentru perioadele anterioare neasigurate.

Alte articole: Salariile pentru milioane de români riscă să fie blocate! Marcel Boloș: „Nu vreau să mă gândesc la așa ceva!”