- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Eugen Tomac este de partea fermierilor! Liderul PMP cere „cel puțin 100 de milioane de euro drept compensații pentru agricultorii români”

30 Mar, 09:42 • Lupu Alexandra
Eugen Tomac vine cu o nouă cerere pentru Comisia Europeană. Liderul PMP a anunțat că solicită compensații mai mari pentru fermierii români.
Eugen Tomac este de partea fermierilor! Liderul PMP cere „cel puțin 100 de milioane de euro drept compensații pentru agricultorii români”

Eugen Tomac pune pe masa Comisiei Europene o nouă propunere. Așa cum relatează stiripesurse.ro, liderul PMP cere compensații mai mari pentru fermieri.

Eugen Tomac, propunere favorabilă pentru fermieri

Eugen Tomac a ținut un discurs în Parlamentul European. Liderul PMP a cerut compensații mai mari pentru fermierii care sunt afectați de războiul din Ucraina.

Vestea este una bună pentru agricultori, având în vedere că reprezentanții din Comisie vor evalua pe parcursul zilei de astăzi cuantumul cuvenit persoanelor a căror activitate este perturbată de criza generată de importul de cereale și de seceta care a avut loc anul trecut. Mai mult decât atât, europarlamentarul a dat cărțile pe față și l-a acuzat pe ministrul Agriculturii că nu a transmis la Bruxelles o solicitare bine fundamentată.

Eugen Tomac declară că suma acordată producătorilor români trebuie să fie „cel puțin înzecită”. Europarlamentarul a confirmat că a cerut Comisiei Europene, în plenul Parlamentului European, 100 de milioane de euro pentru agricultorii români. La finalul discursului, liderul PMP a precizat că solidaritatea înseamnă acordarea sprijinului pentru toată lumea, referindu-se la oamenii afectați de consecințele războiului.

Citește și: A început oficial campania națională de strângere de semnături pentru aderarea României la Schengen. Eugen Tomac: „Toți cetățenii să semneze petiția „România merită în Schengen”

„Comisia urmează să reevalueze mâine cuantumul compensației cuvenite României pentru agricultorii din țara noastră afectați de criza generată de importul de cereale din Ucraina și seceta de anul trecut.

Ministrul incompetent al Agriculturii și aparatul său nu au fost în stare să transmită la Bruxelles o solicitare bine fundamentată, astfel încât fermierii români să poată fi ajutați corespunzător nevoilor pe care le au în această perioadă extrem de dificilă. Prin urmare, cred că suma finală trebuie cel puțin înzecită!

De aceea, am solicitat astăzi, în plenul Parlamentului European, Comisiei Europene să aloce o suplimentare până la cel puțin 100 de milioane de euro drept compensații pentru agricultorii români. Solidaritate înseamnă sprijin pentru toți cei afectați de consecințele războiului criminal început de Rusia!”, declară Eugen Tomac.

Eugen Tomac inițiază o propunere favorabilă pentru fermierii români
Eugen Tomac inițiază o propunere favorabilă pentru fermierii români

Europarlamentarul nu este singurul care aduce acuzații pentru Petre Daea. Așa cum arată ultimele informații, inclusiv Dacian Cioloș l-a atacat dur pe ministrul Agriculturii, în momentul în care a afirmat că reprezentantul aduce în mod constant dovezi de incompetență. Mai mult decât atât, fostul comisar european pentru agricultură a precizat că plata subvențiilor pentru fermieri trebuia să înceapă încă de anul trecut.

„După despăgubirile ridicole negociate pentru fermierii afectaţi de importurile de cereale din Ucraina – un eşec atât de răsunător încât a trebuit repus de preşedintele Iohannis tocmai pe masa şefilor de stat şi de guvern din UE -, hazliul domn ministru Daea revine cu alte dovezi de incompetenţă: Plăţile subvenţiilor din fondurile europene pentru agricultură ecologică şi măsurile de agromediu sunt încă blocate.

Deşi plata acestora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut, oamenii nu îşi primesc banii la care au dreptul. Aceeaşi situaţie este şi în cazul ajutoarelor pentru cei care au fost afectaţi de seceta de anul trecut. Procesul a început greu şi a avut formule de calcul greşite, iar asta a însemnat timp pierdut şi agricultori lăsaţi aproape de un an fără banii care li se cuvin”, spunea Dacian Cioloș.

Vezi și: Ne luăm adio de la Schengen? Eugen Tomac: „Nu intrăm, nu avem nicio opțiune, din păcate”