- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Experiment: Cum influențează consumul de alcool sau de substanțe interzise viteza de reacție la volan

21 Jul, 22:26 • Stefan Simion
Consumul de alcool și de substanțe interzise crește riscul de a face accidente în trafic, arată un experiment desfășurat recent pe un traseu din poligon. Experimentul a fost făcut de un șofer care, cu ajutorul unor ochelari speciali, a condus printre jaloane, a trebuit să parcheze și să oprească la punct fix.
Experiment: Cum influențează consumul de alcool sau de substanțe interzise viteza de reacție la volan

Consumul de alcool și de substanțe halucinogene înseamnă închisoare cu executare pentru conducătorul auto care produce un accident mortal, potrivit modificărilor aduse recent Codului Penal.

Ochelarii speciali l-au ajutat pe șoferul care a participat la experiment să vadă drumul exact așa cum îl vede un șofer aflat în stare de ebrietate sau sub aflat influența substanțelor halucinogene și să aibă aceeași viteză de reacție. Experimentul a fost organizat de Agenția Națională Antidrog cu sprijinul Academiei Titi Aur.

Consumul de alcool și de substanțe interzise cresc riscul de accidente în trafic

Pe un traseu prestabilit, șoferul a condus și fără ochelari speciali, și cu ochelari speciali. Atunci când a purtat ochelarii, conducătorul auto a dărâmat jaloane, iar timpul în care a fost străbătut traseul a crescut considerabil.

În sala de simulatoare, șoferului „băut” și „drogat” i-a fost testată viteza de reacție. Atunci când nu a purtat ochelarii, bărbatul a reușit să vadă și să atingă rapid luminile care se aprindeau pe panou. În schimb, când și-a pus ochelarii, viteza sa de reacție s-a redus mult, potrivit Gândul

consumul de alcool

Canabisul, preferat de cei mai mulți dintre șoferii prinși drogați

Nu mai puțin de 34 de accidente grave care au avut loc pe fondul consumului de substanțe psihoactive s-au înregistrat în perioada 2019-2022. 14 persoane și-au pierdut viața în urma acestor accidente.

Citeste si Europa, continentul care ”iubește” alcoolul. Pe ce loc se află românii în clasamentul mondial al consumatorilor de alcool

Pot fi afectați conducătorii auto începând cu vârsta de 18 ani, dacă ei își obțin permisul de conducere la vârsta de 18 ani, și putem vorbi până la, să spunem, 60 de ani, așa cum avem noi plaja. Este important să conștientizăm că efectul acestor substanțe pot rămâne în lichidele biologice până la 14 zile după ce le-ai consumat. Și atunci, chiar dacă tu spui «nu am consumat astăzi, dar am consumat în urmă cu trei zile», există șansa, în momentul în care ești depistat pe traseu și ți se recoltează inclusiv probe biologice, să ieși pozitiv la una dintre substanțe.

În raportul național, substanțele cele mai des întâlnite în rândul șoferilor sunt canabisul, noile substanțe psihoactive, urmate de ecstasy și metamfetaminele. NSP-urile (noile substanțe psihoactive – n.r.) sunt foarte ieftine, dar fac foarte mult rău. Sunt acele legale de care auzim și despre care se crede că acest cuvânt legal înseamnă că sunt la liber. Ceea ce este fals, pentru că în realitate tocmai de aceea se cheamă noi substanțe psihoactive, combinația lor conține substanțe care pot afecta foarte grav atât integritatea fizică, cât și pe cea psihică”, a explicat Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog.

Lunar, sunt depistați circa 2.000 de șoferi beți și aproximativ 200 sub influența substanțelor interzise.

Citeste si Capcana în care cad șoferii: mulți dintre conducătorii auto omit asta, riscând o amendă de peste 1000 de lei, chiar și la un control de rutină

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult