- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fabrică belgiană de baterii pentru mașini electrice la Galați. Investiția de un miliard de euro va crea 8.000 de locuri de muncă, într-un județ cu 10.000 de șomeri

29 Jun, 18:49 • Bocioacă Bianca
O companie belgiană va construi o fabrică de baterii pentru mașini electrice la Galați. Investiția se ridică la 1,4 miliarde de euro și va crea peste 8.000 de locuri noi de muncă.
Fabrică belgiană de baterii pentru mașini electrice la Galați. Investiția de un miliard de euro va crea 8.000 de locuri de muncă, într-un județ cu 10.000 de șomeri

Fabrica belgiană pentru construcția de baterii pentru mașini electrice va fi ridicată pe o suprafață de 60 de hectare în Zona Liberă din județul Galați. În acest moment, pe această suprafață se cultivă porumb, dar în trei ani aici va fi fabrica care va genera peste 8.000 de locuri de muncă, potrivit observatornews.ro.

Această investiție colosală reprezintă o oportunitate importantă pentru cetățeni fără loc de muncă, județul Galați având o rată a șomajului de 5,95%, peste media țării de 5,6%.

Citește și: Premieră în România. Tot mai mulți români cumpără mașini electrice! Top 10 cele mai vândute electrice în 2023

„Având în vedere numărul de angajaţi de aproximativ 8.000 şi luând în considerare numărul de şomeri de aproximativ 10.000 considerăm că ar scădea rata şomajului în Galaţi semnificativ”, a declarat Alexandru Năstase, consilier juridic la AJOFM Galați, potrivit sursei citate.

Când se deschide noua fabrică de la Galați

Fabrica urmează a fi deschisă în 2026 și va avea o capacitate de producție anuală de 22 de GWh, adică circa 300 de mii de baterii.

„În 2024 se prefigurează a fi obţinute avizele necesare, în 2024-2025 urmează să fie achiziţionate liniile de producţie şi să fie amenajat spaţiul necesar pentru fabrică”, a declarat Petrica Pațilea, purtătorul de cuvânt al primăriei județului.

În ultimii ani s-au făcut foarte multe investiţii pe partea de utilităţi în Zona Liberă, şi cu sprijinul Primăriei, şi am reuşit să aducem în sfârşit gazul, curentul de mare putere şi apa. Fără utilităţi nu se poate face mai nimic”, spune Romeo Marin, director de exploatare la Zona Liberă.

Citește și: Românii au înmatriculat cu 25% mai multe autoturisme în 2023, față de 2022. Record de mașini electrice

Bateriile litiu-ion care urmează să fie fabricate aici vor ajunge la uzinele Dacia/Renault și Ford, care au linii de producție în România, dar și la export. Investitorii plănuiesc ca până în 2030 să ridice și o unitate de reciclare a bateriilor cu o capacitate de 50.000 de tone pe an. Costurile se ridică la aproximativ 200 de milioane de euro.

La nivel global există patru milioane de mașini electrice, numărul fiind în creștere. În România circulă circa 25.000 de astfel de mașini.