- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Premieră în România. Tot mai mulți români cumpără mașini electrice! Top 10 cele mai vândute electrice în 2023

14 Jun, 12:28 • Lupu Alexandra
Mașinile electrice, în topul preferințelor românilor. Iată ce mărci aleg oamenii.
Premieră în România. Tot mai mulți români cumpără mașini electrice! Top 10 cele mai vândute electrice în 2023

Record în România! Numărul înmatriculărilor de mașini electrice este într-o continuă creștere și depășește un prag uimitor, spune profit.ro.

Românii cumpără mai multe mașini electrice

Numărul înmatriculărilor de mașini electrice noi a avut o creștere spectaculoasă în luna mai 2023. Românii și-au cumpărat mașini electrice prin intermediul Programului Rabla, care a demarat la finele lunii martie. Autoturismele propulsate 100% cu baterii au depășit în premieră pragul de 10% din totalul pieței de mașini noi, în luna mai, astfel, s-a înregistrat un procent de 9.1% în primele 5 luni ale anului. Volumul este aproape dublu față de anul anterior.

Citește și despre: Înmatriculările mașinilor second-hand, în scădere! Clasamentul mărcilor de autoturisme noi preferate de români. Dacia este pe primul loc

Piața de autoturisme electrice din România a înregistrat un volum de 1402 de mașini electrice noi în mai 2023. Creșterea este una imensă, de 90%, față de cele numai 739 înmatriculări identificate în urmă cu un an. Creșterea se explică prin Programul Rabla, care a avut un decalaj de o lună față de anul anterior, pe fondul ieșirii din criza de semiconductori, situație care a dus la livrări foarte mari ale automobilelor din partea producătorilor, referindu-ne la comenzile efectuate în lunile anterioare, dar care așteptau doar aprobarea din Rabla.

În mai 2022, singura vedetă era Dacia Spring. Modelele de import erau ca și inexistente pentru români. Pe de altă parte, în acest an, s-au remarcat livrări foarte mari ale modelului Y (118 unități), Model 3 (114), ambele de la Tesla. Rezultate pozitive s-au văzut și la nivelul livrărilor de Renault Megane E-Tech (97 unități). În clasament s-au mai aflat și VW e-Up, VW ID.3, Hyundai Kona și VW ID.4.

Mașini electrice
Mașini electrice

În primele 5 luni din 2023, vânzările de mașini electrice au ajuns la un volum total de 5.499 de unități. Liderul incontestabil a fost, chiar și în acest an, Dacia Spring, care a atins un volum de 2.550 de unități.

Creșterea este de 15.9% mai mare decât în urmă cu un an. Clasamentul continuă cu Tesla Model Y (415 unități), Renault Megane E-Tech Electric (389), Tesla Model 3 (332), VW ID.4 (277), VW ID.3 (112), Toyota BZ4X (89), Renault Zoe (79) și BMW IX (71).

Te-ar putea interesa și: Vești proaste pentru șoferi! Înmatriculările vehiculelor noi cresc cu 25% în România, astfel scade și numărul mașinilor achiziționate