- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fără precedent: Dunărea a secat în luna aprilie. În Dolj se recomandă consumul moderat al apei

12 Apr, 22:31 • Bumbeneci Diana
Seceta face ravagii. Dunărea a scăzut, iar fermierii se plâng că n-au apă pentru irigații.
Fără precedent: Dunărea a secat în luna aprilie. În Dolj se recomandă consumul moderat al apei

Nici nu a venit bine vara, iar Dunărea a secat în mai multe locuri, creând serioase motive de îngrijorare atât în rândul localnicilor, a fermierilor, dar și a reprezentanților din domeniul turismului. Temperaturile crescute și lipsa ploilor în această perioadă au dus la o creștere de 15 grade față de temperatura normală, ceea ce duce la scăderea nivelului apei în lacuri, bălți și chiar în Dunăre. Situația afectează și zona de Sud a județului Dolj. Agricultorii raportează că nu au avut ploi de mai multe luni și că în unele zone nivelul apei din sol a scăzut atât de mult încât nu mai pot iriga culturile.

Dunărea a secat în aprilie

Seacă Dunărea și odată cu ea și bălțile și lacurile. Căldura neobișnuită din ultima perioadă și lipsa ploilor a determinat fermierii să se uite cu îngrijorare spre culturi, din cauză că nu au cu ce să le irige. Sudul județului Dolj este foarte afectat, din cauză că n-a mai plouat de câteva luni bune. Lucrurile stau la fel de rău și în localitățile de pe malul Dunării.

Vorbim de luna aprilie, dar putem să vorbim și de luna martie. Precipitațiile lipsesc de câteva luni. Este fără precedent seceta și, în mod normal, aprilie este luna în care Dunărea ar fi ieșit din matcă iar peștii ar fi depus icre, în această perioadă”, spune Sorin Sandu, primarul comunei Călărași, județul Dolj.

seceta de pe Dunăre
seceta de pe Dunăre

Localitățile riverane Dunării se confruntă cu aceeași problemă a lipsei apei, însă specialiștii susțin că este vorba despre o secetă pedologică și nu hidrologică. Acest lucru înseamnă că apa lipsește din sol, nu din lacuri sau râuri. Este esențial să se gestioneze cu atenție resursele de apă potabilă în perioadele cu deficit, pentru a asigura suficientă apă pentru consum.

„Nivelul apei în zona respectivă era cu cel puțin 4 metri înălțime. Odată cu anii, a scăzut. Pânza freatică s-a dus foarte jos. Odată, se iriga cu sistemul…Ne-am axat pe bălți, dar acum, cu seceta, nu mai avem ce cultiva, a povestit un fermier din zonă.

Vezi și: România va avea un al doilea pod peste Dunăre, între Giurgiu între Ruse

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult