- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

EXCLUSIV| De la pasiune la afacere. Povestea lui Teodor, tânărul care și-a dedicat ani la rând ajutându-i pe cei din jur să se facă bine. „A devenit un stil de viață. Nu m-aș vedea să fac altceva chiar dacă ar fi câștiguri mult mai mari”

05 Aug, 00:38 • Bumbeneci Diana
În timp ce mulți tineri aleg să își petreacă timpul în vacanțe și la petreceri, există și persoane care își dedică tot timpul studiului și carierei. Teodor Mălăncioiu este unul dintre cei care au dat distracția pe carieră și care au făcut afacere din pasiune.
EXCLUSIV| De la pasiune la afacere. Povestea lui Teodor, tânărul care și-a dedicat ani la rând ajutându-i pe cei din jur să se facă bine. „A devenit un stil de viață. Nu m-aș vedea să fac altceva chiar dacă ar fi câștiguri mult mai mari”

Obezitatea este o problemă complexă și are legătură cu mai mulți factori, inclusiv alimentația necorespunzătoare, lipsa activității fizice, influențe genetice și mediul înconjurător. Aceasta poate conduce la o serie de afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, anumite tipuri de cancer și alte afecțiuni cronice. Din păcate însă, mulți oameni nu își dau seama de gravitatea acestei probleme și lasă să treacă de la o zi la alta ceva ce le poate schimba viața pentru totdeauna.

Nutriționiștii sunt din ce în ce mai mulți, fenomenul acestui domeniu a luat o adevărată amploare în întreaga lume, însă puțini sunt cei dedicați cu adevărat, cei care înțeleg problemele cu care se confruntă clienții și care știu că drumul început de aceștia din urmă nu este deloc unul ușor. Pentru a afla ce stă, de fapt, în spatele carierei de nutriționist, am stat de vorbă cu Teodor Mălăncioiu, un tânăr cu o carieră aflată în plină ascensiune, cunoscut tot mai mult pentru modul său de implicare în lucrul cu cei din jur.

Teodor Mălăncioiu – povestea unor ani dedicați neîncetat carierei

Teodor Mălăncioiu este din Câmpulung Muscel, județul Argeș, un oraș mic de munte din care majoritatea tinerilor s-au văzut nevoiți să plece în zone mai dezvoltate pentru a putea studia și a crea o carieră de succes. Înainte de nutriționist, musceleanul este profesor de sport la Școala Gimnazială din Sectorul 1 de aproximativ 5 ani.

„Am absolvit Facultatea de Educație fizică și sport, iar în paralel și pe e cea de Kinetoterapie și motricitate specială în Pitești, după care m-am înscris și am absolvit Masterul în nutriție și remodelare corporală în București.

Pe viitor îmi doresc să termin cursul de Psihonutriție, deoarece consider că rezultatele programului meu, vin în mare parte datorită consilierii pe care o am permanent cu persoanele cu care lucrez, pe lângă dietă și mișcare care sunt foarte importante. Un antrenor bun trebuie să fie și un psiholog bun”, povestește Teodor.

Te mai poate interesa și: Automobilul românesc, comoară pe cale de dispariție. Povestea lui Mihai Olar, rădăuțeanul care a salvat de la fier vechi o Dacia 1300. „Darul mai departe unei persoane care nu caută să se îmbogățească de pe urma moștenirii”

Cum a început toată povestea cu nutriția? Când ți-ai dat seama că ești atras de acest domeniu?

„Povestea cu nutriția a început în 2016, când m-am înscris la Masterul în Nutriție și remodelare corporală la Universitatea Națională de Educație Fizică din București. A fost o provocare pentru că aflasem doar cu câteva luni înainte de acest master și a trebuit să mă pregătesc pentru admitere. Totul a decurs perfect.

 Atracția pentru nutriție a început prin anul 2 de facultate, când am început să merg și la sală și mi-am dat seama că fără o alimentație corectă, rezultatele vor apărea foarte greu sau deloc. Consider ca alimentația reprezintă 80% din proces, indiferent de obiectivul pe care îl ai, fie că vrei să slăbești sau să pui masă musculară”, a completat Teodor.

De departe cei care vin din urmă vor fi întotdeauna cei dintâi, iar cei care muncesc din greu pentru cariera lor vor ajunge să cunoască succesul, dincolo de granițele încercărilor și piedicilor apărute. Pentru orice tânăr din România, debutul în carieră nu este deloc unul ușor, având în vedere faptul că fiecare proces de educație reprezintă o investiție de bani și timp.

Ai avut oameni de la care să înveți la început sau te-ai descurcat pe cont propriu?

„Ca in orice alt domeniu, începutul a fost greu. M-am inspirat de la diferite persoane din mediul online, dar mai mult pe partea de content și promovare, pentru a atrage persoane care vor să colaboreze cu mine în viitor. În prezent am undeva la 8000+ de persoane pe pagina de Instagram Fastfit2424 și am creat și o pagina de Facebook unde postez permanent rezultate, rețete, feedbackul persoanelor”, mi-a povestit Teodor.

rezultate Teodor Mălăncioiu
rezultate Teodor Mălăncioiu

A fost greu să începi să lucrezi cu oamenii? 

În general este greu sa lucrezi cu oamenii. Sunt sute de mesaje zilnic la care răspund, undeva la 8 ore în medie pe telefon zilnic. Nu este o muncă ușoara precum pare, dar m-am obișnuit și îmi place. A devenit un stil de viață pentru mine deși prietenii spun ca stau prea mult pe telefon”, mai spune Teodor.

Un nou raport privind Europa, publicat de Organizația Mondială a Sănătății pe 2022, arată că aproximativ 60% din adulții europeni și o treime din copii suferă de greutate în exces. România, sub media europeană la supraponderabilitate.

Raportul OMS menționează că pandemia a înrăutățit situația persoanelor supraponderale. Printre motivele creșterii supraponderabilității se numără lipsa de mișcare și faptul că mulți oameni au fost obligați să stea în casă pe perioade îndelungate de timp, din cauza carantinei.

După doi ani de pandemie, ultimele cifre arată că persoanele supraponderale au fost mai predispuse la forme grave ale bolii și chiar deces.

Raportul precizează, de asemenea, că supraponderabilitatea (ce include obezitatea) este a patra cauză de deces după tensiunea arterială crescută, dieta proastă și consumul de tutun. În Europa, aproximativ 1,2 milioane de persoane mor anual din această cauză. În acest context, l-am întrebat pe Teodor care ar fi motivele pentru care oamenii aleg să mănânce din ce în ce mai nesănătos.

De ce crezi că oamenii aleg în ziua de astăzi să mănânce nesănătos și să nu își mai aprecieze corpul?

Părerea mea este că se promovează foarte mult alimentația de tip fast food, este foarte la îndemână, iar de multe ori este chiar mai ieftină decât mâncarea sănătoasă cumpărată din magazin.

 Nu cred că sunt persoane care nu își apreciază corpul, ci doar persoane care nu au informațiile necesare pentru a-și schimba stilul de viață și nici motivația necesară începerii unui program de slăbit și reeducare alimentară. O scuză ar mai fi lipsa timpului, dar cu toții avem 24 de ore, timp în care putem sa ne pregătim alimentația sănătoasă și să practicăm o oră de sport de 3-4 ori pe săptămână”, completează Teodor.

Este nutriția pentru tine o pasiune sau o afacere? Cât câștigi pe lună din acest domeniu? 

„Pentru mine, nutriția, consilierea, motivarea persoanelor au devenit un stil de viață. Fac asta cu foarte mare plăcere și nu m-aș vedea să renunț niciodată la ce fac acum. Am învățat să mă pliez pe nevoile fiecărei persoane, iar în urma anamnezei să pot alcătui programul personalizat astfel încât să fie cât mai accesibil din toate punctele de vedere. Consider că cele mai multe persoane apelează la mine în urma recomandărilor, rezultatelor bune postate permanent, lucru ce le oferă încredere, aceasta fiind foarte importantă în acest proces.

Nu am un target lunar. Sunt zile în care îmi pot intra 4-5 persoane în program și săptămâni în care nu îmi intră nicio persoană. Având deja salariul de profesor, nutriția o fac din plăcere și indiferent câte persoane ar fi în program, reprezintă un plus din punct de vedere al câștigurilor”, a mai spus Teodor Mălăncioiu.

Cu ce așteptări ai  început parcursul profesional? Câte dintre ele au prins contur? Te-ai temut că va fi greu?

În general am așteptări mari, sunt o persoană destul de exigentă cu mine, de aceea am încercat să dau mereu tot ce este mai bun. Am învățat foarte mult, iar asta s-a văzut la examenele de titularizare și definitivat. Momentan sunt profesor de sport și diriginte la clasa a8-a și îmi place mult ceea ce fac.

Pe partea cu nutriția, așteptările au fost mici la început, nu mă așteptam să ia o așa amploare. Țin minte că am început cu o persoană în luna iunie, iar în ianuarie deja mă contactaseră 20 de persoane. Kinetoterapia nu am practicat-o, dar am învățat foarte multe lucruri în facultate, care m-au ajutat mai apoi în domeniul nutriției și al sportului, deci nu a fost timpul pierdut.

Nu m-am temut că va fi greu, am avut mereu sprijinul părinților care m-au îndrumat să fac ceea ce îmi place și într-un final, chiar am ajuns să fac asta. Nu m-aș vedea să fac altceva chiar dacă ar fi câștiguri mult mai mari”, a conchis Teodor.

În anii următori, este de așteptat ca situația obezității să continue să fie monitorizată și abordată la nivel mondial prin diferite politici de sănătate publică, campanii de conștientizare și măsuri de prevenție și tratament la nivel individual și comunitar. Atunci când vine vorba despre nutriționiști, alcătuirea planurilor alimentare reprezintă o provocare, deoarece acestea sunt diferite de la persoană la persoană.

Care sunt cele mai mari provocări în alcătuirea planului alimentar?

„Planul alimentar îl fac în funcție de preferințele, caracteristicile și nevoile fiecărei persoane. Acesta vine pe gramaje, cu totalul de calorii și totalul de macronutrienți, ceea ce implică destulă atenție în alegerea alimentelor.  Nu pot spune că sunt mari provocări în alcătuirea planului alimentar, ci mai degrabă în consilierea persoanelor și motivarea acestora pentru a se ambiționa să se țină de treabă pentru a progresa”, a explicat nutriționistul Teodor Mălăncioiu.

Ultimele analize realizate la nivel național reliefează faptul că  aproximativ 58% dintre adulții români suferă de supraponderabilitate, procentul fiind ușor sub media statelor membre Uniunii Europene. Ce este cel mai grav în această situație este faptul că oamenii nu se gândesc, nu au timp sau bani să investească într-un stil de viață mai sănătos.

Sunt oamenii interesați să investească în procesul de slăbire și de adoptare a unui stil de viață sănătos?

 „Da, primesc zilnic foarte multe mesaje de la persoane care vor informații despre programul meu. Multe persoane cred că slăbirea se face prin înfometare și greșesc, scad rata metabolică, slăbesc o perioadă scurtă de timp, iar apoi revin imediat la greutatea inițială ( efectul yoyo). Multe dintre persoanele cu care lucrez progresează deși uneori li se pare multă mâncare. Așa este, este un volum mare de alimente, dar totuși un deficit caloric pentru a slăbi pe cântar. Cred ca adoptarea unui stil de viață sănătos este cea mai bună investiție pe termen lung”, a explicat Teodor.

La nivel mondial, peste 1 miliard de persoane suferă de obezitate, dintre care 650 milioane sunt adulți, 340 milioane – adolescenți și 39 milioane – copii. Federația Mondială a Obezității prognozează că spre anul 2030 una din cinci femei și unul din șapte bărbați vor suferi de obezitate.

Un IMC mărit reprezintă un factor de risc major pentru un șir de boli netransmisibile precum bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip II, afecțiunile scheletului (în mare parte osteoartrita, o afecțiune degenerativă a articulațiilor) și unele tipuri de cancer (inclusiv endometrial, de sân, ovarian, de prostată, ficat, vezică biliară, rinichi sau colon). Mai mult de atât, obezitatea în copilărie este asociată cu un risc mai mare a obezității și a dizabilității la maturitate, dar și a decesului prematur.

Se estimează că până în 2035, 1,9 miliarde de persoane din întreaga lume vor trăi cu obezitate, obezitatea infantilă va crește cu 100%, iar una din patru persoane va trăi cu obezitate. Din acest motiv, l-am întrebat pe Teodor care este sfatul său pentru persoanele care au nevoie de ajutor, dar nu știu cum să-l ceară corect.

Care este sfatul tău pentru persoanele care nu știu cum să înceapă procesul de slăbit? Cum să prindă curaj?

„Sfatul meu ar fi să apeleze pentru început la un specialist, ca în orice alt domeniu, pentru a învăța ce au de făcut într-un mod corect. Am întâlnit persoane care nu aveau încredere că ar putea slăbi vreodată, deși aveau o greutate foarte mare și erau chiar cu gândul la operație de micșorare de stomac. Aceleași persoane au obținut după 4-5-10 luni de dietă și stil de viață sănătos, rezultate de -25,-30, pana la -40 de kilograme. Părerea mea este că merită efortul acesta de câteva luni, în raport cu rezultatele obținute. Deci, curaj!, a încheiat nutriționistul Teodor Mălăncioiu.

Citește și: A plătit 100.000 de dolari pentru a fi înghețat ca să scape de cancer! Povestea lui James Bedford, primul om din lume care a ales criogenarea

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult