- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fenomen unic. Aurora Boreală poate fi văzută în această seară și din România! Iată unde va apărea minunea naturii care până azi putea fi văzută doar în proximitatea zonelor polare

24 Apr, 22:07 • Stefan Simion
Minunile naturii, mai aproape de România. În această seară, Aurora Boreală ar putea fi văzută și din țara noastră.
Fenomen unic. Aurora Boreală poate fi văzută în această seară și din România! Iată unde va apărea minunea naturii care până azi putea fi văzută doar în proximitatea zonelor polare

Aurora Boreală a fost vizibilă pe cerul mai multor țări europene, printre care și Ungaria, Germania, Letonia sau Estonia, dar şi România. În ce condiţii poate fi văzută şi în această seară.

Aurora Boreală poate fi văzută în această seară

Spectacolul luminos, vizibil şi în România, a fost declanșat de o furtună geomagnetică generată de o explozie solară care a avut loc duminică, 23 aprilie, spun specialiştii, care cred că este posibil să revedem fenomenul şi în această seară.

În prezent, activitatea solară este ridicată şi se va menține la un nivel similar şi în următorii 3 ani.

Imagini spectaculoase cu aurora boreala au fost surprinse de un fotograf din satul Calonda, judeţul Harghita.

De pe soare a plecat o cantitate enormă de gaz, nuclee de fier, oxigen, heliu şi au plecat către Pământ.

Au ajuns la Pâmânt în două zile, iar atunci când ajunge materia asta aruncată de soare, se loveşte de liniile de câmp magnetic.

Câmpul magnetic dă la o parte ce vine de la soare, dar intră pe la polii magnetici.

Acum intensitatea erupției solare a fost atât de mare încât a deformat liniile de câmp magnetic, s-au strâns şi a putut intra materie în atmosferă şi mai jos”, a spus pentru obsevatornews.ro, Adrian Şonka, astronom.

Aurora Boreală, văzută în România
Aurora Boreală, văzută în România

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru.

Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală, termen folosit inițial de Galileo Galilei, cu referire la zeița romană a zorilor, Aurora, și la titanul care reprezenta vânturile, Boreas. Apare în mod normal în intervalele septembrie-octombrie și martie-aprilie. În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă, după James Cook, o referință directă la faptul că apare în sud.

Aurora Boreală, văzută în România
Aurora Boreală, văzută în România

Fenomenul nu este exclusiv terestru, fiind observat și pe alte planete din Sistemul Solar, precum Jupiter, Saturn, Marte și Venus. Totodată, fenomenul este de origine naturală, deși poate fi reprodus artificial prin explozii nucleare sau în laborator.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult