- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANPC: Restaurantele din centrul capitalei, focare de infecții. Gândacii ca la ei acasa și jumătate de tonă de alimente expirate. S-au pus lacăte pe 6 uși

27 Jan, 21:01 • Polojan Tudor
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) au găsit în localurile din centrul Capitalei - zona Piața Unirii peste 400 de kilograme de produse neconforme, gândaci și insecte vii dar și mizerie de nedescris. Verificările au fost derulate în zilele de 25 respectiv 26 ianuarie și s-au soldat cu amenzi de peste 188.000 de lei dar și cu suspendarea activității câtorva magazine și restaurante.
ANPC: Restaurantele din centrul capitalei, focare de infecții. Gândacii ca la ei acasa și jumătate de tonă de alimente expirate. S-au pus lacăte pe 6 uși

Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB) a desfășurat în perioada 25 și 26 ianuarie 2023 acțiuni de control la mai mulți operatori economici din centrul capitalei care își desfășoară activitățile comerciale în domeniul alimentației publice sau produselor alimentare. Rezultatele au fost dezastruoase, se arată într-un comunicat ANPC, scrie observatornews.ro.

„Prioritizăm informațiile primite în mediul online, la nivelul Academiei Comisarilor. Vizăm, în anul 2023, zonele cu impact social major și, în consecință, vom fi prezenți peste tot unde situația o va impune!”, a spus Horia Constantinescu, președintele ANPC.

În urma operațiunilor de verificare au fost sancționați 20 de operatori economici, amenzile totale ridicându-se la 188.000 de lei. Totodată, s-au emis patru avertismente și au fost retrase de la vânzare nu mai puțin de peste 400 de kilograme de produse alimentare expirate.

Pe lângă sancțiuni, șase operatori economici au pus lacătele pe uși pentru o perioadă temporară. Un al șaptelea operator trebuie să scoată din funcțiune 3 vitrine frigorifice din cauza lipsei de conformitate.

Mai citește și: Care este bugetul prevăzut pentru panourile fotovoltaice, în 2023. Ministrul Tanczos Barna: „Vom putea finanţa cel puţin 150.000 de proiecte”

Controale ANPC în centrul Bucureștiului/ sursa foto: economica.net
Controale ANPC în centrul Bucureștiului/ sursa foto: economica.net

Care sunt companiile sancționate de către ANPC

Companiile care au fost sancționate în urma acțiunilor de cobtrol, sunt:

  • SC Doely Gustos SRL
  • SC Market Media Food SRL – Trattoria Verdi
  • SC Avicri Food & Drinks SRL (oprit temporar de la funcționare)
  • SC Emest Prest Service SRL
  • SC Bianco Latte SRL – Borsalino (oprit temporar de la funcționare)
  • SC Tomorrow Food SRL – Level Up Fast Food
  • SC Comida Mexicana SRL – Casa de Tacos
  • SC Carrefour România SA (oprit temporar de la funcționare 3 vitrine frigorifice)
  • SC Pan Ion Prod Com SRL
  • SC Pamfi Jina SRL
  • SC Premier Restaurants Romania SRL – McDonald’ Unirii
  • SC Zoomserie SRL – Cofetăria Zoomserie
  • SC Patiseria Tineretului S.R.L – Patiseria Tineretului (oprit temporar de la funcționare)
  • SC Berezka Stores SRL
  • SC Il Maestro S.R.L – Megapan
  • SC US Food Network SA – KFC Unirii
  • SC MLS Invest Trading SRL – Chopstix (oprit temporar de la funcționare)
  • SC Denis si bunicii SRL – Casa Denis Fast Food Delivery (oprit temporar de la funcționare)
  • SC ALEXDMA Panification SRL – Covrigăria Alex (oprit temporar de la funcționare)

Printre principalele nereguli pe care comisarii ANPC le-au constatat, enumerăm:

  • Prezenţa insectelor vii în unitate
  • Nerespectarea vecinătății produselor alimentare în spațiile frigorifice (respectiv ouă neigenizate depozitate în imediata vecinătate cu semipreparatelor)
  • Folosirea unor produse alimentare fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare și fără menționarea datei limită de consum
  • Schimbarea stării termice inițiale a produselor alimentare
  • Comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depașită
  • Nerespectarea condițiilor de depozitare menționate de producător
  • Folosirea unor agregate frigorifice neigenizate corespunzător cu lichide scurse, și rugină, cu depuneri de gheață, cu tăvile deteriorate, cu fisuri și rupturi
  • Utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale și cu grad avansat de uzură și a bureților de sârmă.

Te-ar mai putea interesa și: Alertă de Gripă Aviară la cel mai mare producător român! DSVSA, plan roșu pentru izolarea focarului

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult