- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fermierii, gata să blocheze iar țara. Acuză că amânarea ratelor la creditele lor are loc doar pe hârtie

13 Apr, 16:26 • Adrian Popovici
Fermierii acuză că măsurile pe care guvernanții le-au luat la începutul anului, după protestele lor, nu se aplică în realitate și că încă nu au beneficiat de amânarea ratelor la credite.
Fermierii, gata să blocheze iar țara. Acuză că amânarea ratelor la creditele lor are loc doar pe hârtie

Anul 2024 a debutat cu proteste ample ale fermierilor români, care au adus în prim-plan nevoile apăsătoare ale acestei categorii profesionale. Guvernul a răspuns cu promisiuni și măsuri legislative menite să amelioreze situația financiară a fermierilor, însă realitatea cruntă demonstrează că multe dintre aceste măsuri nu au avut efectele la care sperau cei care au ieșit în stradă, după cum arată Agro TV.

Una dintre cele mai vehemente solicitări ale fermierilor a fost legată de amânarea ratelor la credite. În acest sens, Ordonanţa de urgenţă nr. 4/2024, emisă de Guvern, părea să fie soluția mult așteptată. Cu toate acestea, se pare că aplicarea acestei ordonanțe în practică este departe de a fi eficientă, iar mulți fermieri se confruntă cu refuzuri categorice din partea băncilor atunci când solicită amânarea ratelor în conformitate cu această legislație.

Petre Tăroiu, fermier din județul Teleorman, a povestit cum, deși ministrul Barbu a promis că toți fermierii vor beneficia de amânarea ratelor conform Ordonanței de Urgență, el a primit un răspuns negativ la cererea sa de amânare a ratelor pentru un credit de leasing.

„Din acel protest, cea mai importantă ordonanță era cea de amânare a ratelor. Inclusiv domnul ministru Barbu ne-a spus în ultima zi, pe 2 februarie, la Guvern, că vor beneficia de acea ordonanță inclusiv contractele reziliate, executările, biletele la ordin, creditele și leasingurile. Or eu am aici o cerere făcută către leasingul de unde am o combină achiziționată, invocând acea Ordonanță de Urgență. Din păcate pentru mine, am primit răspuns negativ”, a explicat fermierul.

Te-ar putea interesa și: Ajutor de 1.500 de euro de la stat pentru fermierii români. Care sunt condițiile pentru a încasa banii

Fermierii, gata să iasă din nou în stradă

Această situație disperată alimentează nemulțumirea fermierilor, care se simt trădați și abandonați de autorități.

„Eu cred că am trăit o mizerie mare și nu știu în ce măsură mă ajută pe mine lucrul acesta, în momentul de față. În afară de echivalarea categoriei B cu Tr1, nu văd niciun rezultat benefic. Am stat aproape o lună de zile la Afumați, și toți știm cum am stat acolo, iar asta este o bătaie de joc la adresa tuturor din partea autorităților. Nu mai suport mizeria asta”, a concluzionat fermierul

Confruntați cu promisiuni neîndeplinite și o situație financiară tot mai precară, fermierii se pregătesc să iasă din nou în stradă și să-și facă auzită vocea. Pentru ei, aceasta devine o chestiune de supraviețuire, iar lipsa de acțiune din partea autorităților nu mai poate fi tolerată.

Citește și: APIA, mesaj pentru fermierii care așteaptă banii de la stat. Până când trebuie să depună cererea unică de plată pentru 2024