- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fermierii români ies în stradă! Protestele ajung și la București. De ce sunt nemulțumiți oamenii din sectorul agro-alimentar

06 Apr, 15:47 • Constantin Cristina
Fermierii pregătesc ieșiri în stradă, deoarece sunt nemulțumiți de soluția găsită de Comisia Europeană, în ceea ce privește problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul-agroalimentar românesc.
Fermierii români ies în stradă! Protestele ajung și la București. De ce sunt nemulțumiți oamenii din sectorul agro-alimentar

Fermierii români încep protestele de vineri, în cât mai multe județe din țară, inclusiv la București, deoarece nu sunt împăcați cu soluția găsită de către Comisia Europeană în privința problemelor și dezechilibrele cauzate de pe urma războiului din Ucraina, astfel sectorul agro-alimentar este afectat, a relatat Agerpres.

Vezi și: Dacian Cioloş îl atacă pe Petre Daea şi vine cu o veste proastă pentru fermieri. Ce se întâmplă, de fapt, cu ajutorul de la Comisia Europeană

„Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, formate din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România – Forumul APPR transmit un nou apel la solidaritatea și spiritul european al tuturor fermierilor români, pe care îi încurajează să se alăture protestului nostru, pentru demnitate și respect, organizat în 7 aprilie, în diferite puncte ale țării”, se arată într-un comunicat comun al celor patru federații.

Fermierii pornesc un întreg protest

Așadar, oamenii sunt hotărâți, iar vineri este ziua în care se fundamentează nevoie de stabilitate și predictibilitate a fiecărui fermieri din România. Agricultorii își doresc să beneficieze toți de egalitate, susținere și mai ales, să fie protejați de către decidenții europeni și naționali.

fermieri
fermieri

„Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecința nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă”, se precizează în comunicatul citat.

În urma celor spuse, agricultorii au tras un semnal de alarmă și au mărturisit că măsurile anterioare nu au ajutat cu nimic, nici pe fermierii români și nici pe fermierii ucraineni, în schimb, mai rău a afectat piața din România.

„Pentru o mai bună centralizare a acțiunilor desfășurate de fermieri și pentru a facilita preluarea și diseminarea informațiilor de către presa locală, națională și cea europeană, au fost create o pagina de Facebook https://www.facebook.com/roagri2023 și un grup dedicat fiecărui punct de manifestație, unde se pot urmări pozele, filmările și acțiunile marcate pe Facebook cu hashtagul #roagri”, se mai arată în comunicatul citat.

Județele în care se vor organiza proteste sunt Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Covasna, Galați, Iași, Mureș, Olt, Satu Mare, Timiș, Tulcea, Vrancea și București.

Alte articole: Marcel Boloș, noi anunțuri despre ajutoarele fermierilor. Oficial, se cere taxarea cerealelor din Ucraina