- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fermierul care a cerut ilegal subvenții pentru oi și-a aflat pedeapsa. Ce sentință a primit bărbatul, care a încasat pe nedrept 8.735,08 lei

06 Apr, 17:09 • Lupu Alexandra
Un cioban care a încasat pe nedrept suma uriașă de 8.735,08 lei a aflat ce pedeapsă trebuie să plătească. Fermierul a cerut ilegal mai multe subvenții pentru oi.
Fermierul care a cerut ilegal subvenții pentru oi și-a aflat pedeapsa. Ce sentință a primit bărbatul, care a încasat pe nedrept 8.735,08 lei

Un fermier din Alba a primit o pedeapsă dură în justiție, după ce a încasat suma uriașă de 8.735,08 lei pe nedrept. Concret, bărbatul a solicitat și primit subvenții ilegale pentru oi în mai multe rânduri, relatează ziare.com.

Cum a fost pedepsit fermierul

Un cioban din Alba a depus în nerepetate rânduri cereri unice de plată folosind date false la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură Alba. Concret, fermierul a declarat în mod fals că deține o exploatație agricolă de 402 ovine și a solicitat subvenții pentru aceasta, afirmând că datele înscripționate sunt corecte, valabile, reale și complete. Astfel, ciobanul a primit fonduri de 8.735,08 lei pe nedrept.

Un martor le-a precizat anchetatorilor că fermierul în cauză i-a spus, pe fondul unei datorii pe care o avea la el, că nu are cum să-i restituie împrumutul. Cu toate acestea, ciobanul i-a propus o înțelegere mai puțin comună: un schimb cu oile pe care le deținea. În urma discuțiilor, martorul trebuia să primească 336 oi, pentru care s-a realizat un contract de vânzare-cumpărare și pentru care a achitat 3.800 euro.

Citește și: Dacian Cioloș îl dă de gol pe Petre Daea: plata subvențiilor pentru fermieri ar fi trebuit să înceapă de anul trecut. „Hazliul domn ministru Daea revine cu alte dovezi de incompetenţă”

„Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat la data de 19.09.2017, prin care Vasile C. i-a vândut martorului 336 de oi, pentru care a fost plătită o diferență de bani în sumă de 3.800 de euro. Ulterior datei de 19.09.2017, cele 336 de oi au rămas în continuare în grija acestuia.

În aprilie 2018, revenind în țară, proprietarul real al oilor i-a spus că urmează să ajungă în zonă un cetățean turc care cumpără oi, iar la câteva zile i-a vândut noului cumpărător cele 336 de oi, fără a încheia vreun act.

Ulterior, în luna mai 2018, ovinele au fost ridicate de către cetățeanul turc”, se relatează în dosar.

Fermier
Fermier

Fermierul s-a folosit de situație pentru a încasa ilegal bani de la APIA în contul subvenției. Ciobanul a refuzat să dea mai multe declarații anchetatorilor, dar mai mult decât atât, nu și-a recunoscut faptele în fața magistraților.

Bărbatul nu se află pentru prima oară într-o asemenea situație: concret, în luna martie 2019 a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare. În cazul prezentat, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat pe data de 4 aprilie 2023 sentința definitivă: ciobanul a primit o pedeapsă cu închisoare cu executare, de 4 ani și 4 luni.

Vezi și: Vești bune de la APIA! O serie de subvenții intră în conturile fermierilor