- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Firma lui Dorinel Umbrărescu va rade Dealurile Istriței din Buzău, cu intenția de a exploata calcar pentru construcția autostrăzii A7

03 Nov, 19:56 • Bocioacă Bianca
Locuitorii comunei Merei din județul Buzău se confruntă cu o situație alarmantă, pe fondul intenției firmei lui Umbrărescu, SC Gral Minexplore SRL, de a exploata calcar pentru construcția autostrăzii A7.
Firma lui Dorinel Umbrărescu va rade Dealurile Istriței din Buzău, cu intenția de a exploata calcar pentru construcția autostrăzii A7

Zeci de sesizări și petiții au fost depuse la Agenția pentru Protecția Mediului Buzău, pe fondul intenției firmei SC Gral Minexplore SRL, una dintre afacerile lui Dorinel Umbrărescu, de a exploata calcar pentru construcția autostrăzii A7.

Grupul local de cetățeni din comuna Merei din județul Buzău susține că deschiderea exploatației de calcar pe Dealul Ciuhoiu ar avea consecințe grave asupra mediului înconjurător și a vieții locuitorilor din zonă.

Citește și:  Drum de mare viteză! Umbrărescu este cel mai mare afacerist român în domeniul infrastructurii în momentul de față!

Unul dintre principalele puncte de dezbatere este legat de impactul asupra aprovizionării cu apă naturală, captată de la izvoarele aflate în proximitatea zonei propuse pentru exploatare, potrivit puterea.ro.

Decizia lui Umbrărescu îi inspăimântă pe locuitorii comunei Merei

Această inițiativă ar pune în pericol situri arheologice importante, pritre care și cele din epoca bronzului de la Nenciulești și Termelor Romane din Pietroasele, un monument istoric de importanță națională.

Deputatul Gabriel Avrămescu a făcut o decalarație în plenul Camerei Deputaților, condamnând posibila deschidere a exploatației de calcar. Acesta subliniază că locuitorii din zona Ciuhoiu trăiesc într-o stare de neliniște și teamă, fiindu-le frică de imapactul negativ asupra mediului și aprovizionării cu apă naturală, precum și poluarea aerului generată de traficul intens de camioane necesar exploatării de calcar.

Citește și: Cei mai importanți constructori de autostrăzi din România: Strabag, Umbrărescu și Pizzaroti au înregistrat cele mai mari progrese

Gral Minexplore SRL, firma care intenționează să efectueze exploatarea, a fost fondată în anul 2014 și a obținut licențe pentru explorarea și exploatarea resurselor de calcar din zonă. Dorinel Umbrărescu a cumpărat, recent, această firmă, sporind preocupările referitoare la imactul negativ asupra comunității și mediului înconjurător.

Situația de față ridică semne de întrebare cu privire la necesitatea echilibrului între dezvoltarea infrastructurii și protecția mediului, iar locuitorii și autoritățile trebuie să găsească soluții care să răspundă atât nevoilor comunității, cât și preocupărilor ecologice.