- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fișa de înscriere la liceu 2023. Cum se face departajarea candidaților cu medii identice la admitere la liceu

02 Mar, 15:24 • Andrei Alina
ADMITERE LICEU 2023. Evaluarea Națională 2023 are loc în perioada 19-22 iunie. După afișarea rezultatelor, elevii vor alege liceul la care vor studia în următorii patru ani. În iulie vor completa o fișă de înscriere la liceu pentru anul școlar 2023 - 2024.
Fișa de înscriere la liceu 2023. Cum se face departajarea candidaților cu medii identice la admitere la liceu

Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare fișa de înscriere la liceu pentru anul școlar 2023 – 2024. Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 9 iunie. În 19 iunie, absolvenții claselor a VIII-a vor susține proba la Limba și literatura română, iar pe 21 iunie 2023 vor da examen la Matematică. Elevii care au studiat în limba maternă vor da o probă suplimentară pentru această materie în 22 iunie. Rezultatele finale după soluționarea contestațiilor vor fi anunțate pe 4 iulie 2023.

Citește și: PSD este împotriva examenului de admitere la nivelul fiecărui liceu. „Ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției”. Ce schimbări vor să aduca social-democrații la Legile Educației

Completarea fișelor de înscriere la liceu are loc în perioada 6-7 și 10-17 iulie 2023, iar repartizarea propriu-zisă a candidaților pe 19 iulie. Ministerul Educației a trimis deja inspectoratelor școlare fișa de înscriere la liceu 2023, potrivit Edupedu.ro.

 

Cum se face departajarea candidaților cu medii identice la admitere la liceu

Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a, este reprezentată de media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională. Anul acesta nu se mai ia în calcul media de absolvire a claselor V – VIII la calcularea mediei de admitere la liceu, dar va fi importantă în cazul departajării candicaților cu medii identice la Evaluare Națională.

Citește și: Elevii din ani terminali trebuie să se pună pe treabă! Au fost publicate modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională!

În cazul în care candidații înscriși la un liceu au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

a) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;

b) nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;

c) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale;

d) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a.