- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: UE a pompat peste 41 de miliarde de € în agricultura românească

23 Mar, 16:24 • Adrian Popovici
Ministrul Agriculturii a explicat că de la aderarea la Uniunea Europeană, agricultura românească a beneficiat de peste 41 de miliarde de euro din fondurile europene.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: UE a pompat peste 41 de miliarde de € în agricultura românească

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, declarat, sâmbătă, că, fără fondurile europene au jucat un rol important în agricultura românească și că, fără acestea, aceste sector economic ar fi avut o evoluție mult mai lentă. Datele pe care acesta le-a citat arată că România a beneficiat de 41 miliarde de euro, finațare din bani europeni, transmite News.ro.

Pe lângă cele 41 de miliarde de euro pe care România i-a primit deja de la Uniunea Europeană, Florin Barbu a explicat faptul că în planul strategic al ministerului pe care îl conduce, care se întinde pe perioada 2023-2027, sunt incluse alte 15,8 miliarde de euro.

„Fără fondurile europene, agricultura românească cred că ar fi avut o dezvoltare mult mai lentă. În ultimii 17 ani, banii europeni, plăţi directe şi subvenţii către fermieri, cât şi pentu dezvoltarea satului românesc şi a firmelor de procesare în România, sunt undeva la 41 miliarde de euro, dacă vorbim şi de anul de preaderare.

Dacă vorbim de anul 2023 – 2027, de noul plan strategic al Ministerului Agriculturii, avem alocaţi aproape 15,8 miliarde de euro. O parte din bani sunt plăţi directe către fermieri, vorbim despre subvenţii atât în vegetal, cât şi în zootehnie, cât şi în  legumicultură, dar şi o componentă foarte importantă de dezvoltare a satului românesc, a societăţilor care fac agricuultură în România, de aproape 5,9 miliarde de euro”, a declarat Florin Barbu.

Florin Barbu spune că tractoarele prezente la proteste sunt luate din fonduri europene
Florin Barbu spune că tractoarele prezente la proteste sunt luate din fonduri europene

Te-ar putea interesa și: Uniunea Europeană oferă peste 4 miliarde de euro pentru România. Ce fonduri europene nerambursabile pot accesa autoritățile și antreprenorii români

Fermele românești, beneficiarele fondurilor UE – Florin Barbu

După cum a explicat ministrul Florin Barbu, fermele din România au fost beneficiare ale fondurilor europene. În plus, acesta susține faptul că multe dintre tractoarele care au participat la protestele de la începutul anului au fost achiziționate din bani europeni.

„Foarte mulţi bani au intrat în  fermele din România, că vorbim de vegetal şi să ştiţi că majoritatea tractoarelor care erau la protestul din decembrie, aproape 90 la sută din aceste tractoare sunt luate din fondurile europene. Cred că UE ne ajută foarte mult în dezvoltarea agriculturii din România, bineînţeles pe toate domeniile pentru că planul naţional strategic privind partea  de investiţii este sectorială, atât pe procesare, pentru a încerca să nu mai exportăm materie primă şi să  realizăm produs finit”, a precizat Florin Barbu.

În acest interviu, Florin Barbu a explicat faptul că 400 de milioane de euro din fondurile europene urmează să fie investiți în irigații.

„Sunt foarte mulţi bani şi am lansat aproape 3,4 miliarde de euro, proiecte care sunt o parte depuse de către fermierii români. În două săptămâni lansăm o componentă foarte importantă, vorbim de 400 milioane de euro în infrastructura secundară de irigaţii. Poate fi accesată de organizaţiile de udători din care fac parte fermierii români. Este un sprijin cu sută la sută intensitate, vorbim de aproape 1,5 milioane de euro pe fiecare organizaţie de udători. De 40 la sută din valoarea proiectului, fermierii pot achiziţiona şi echipamentele de irigat”, a adăugat Florin Barbu.

Citește și: Adrian Câciu: România, pe locul 2 în UE din perspectiva valorii nominale a absorbţiei de fonduri europene