- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

FMI a îmbunătățit la 4,8% estimările privind creşterea economiei. Iată ce se estimează și pentru 2023

11 Oct, 17:17 • Bumbeneci Diana
Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit estimările legate de avansul economiei românești. Acestea sunt în creștere semnificativă.
FMI a îmbunătățit la 4,8% estimările privind creşterea economiei. Iată ce se estimează și pentru 2023

FMI anunță o nouă creștere  promițătoare a estimărilor legate de avansul economiei țării în acest an, de la 2,2% cât prognoza în primăvară, până la 4,8%. Aceste data au fost publicate în cel mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat marți de instituția financiară internațională.

FMI a îmbunătățit la 4,8% estimările privind economia pe 2022

Pe de altă parte, pentru anul care va urma, FMI și-a revizuit, în jos, prognozele privind țara noastră, mizând pe un avans al Produsului Intern Brut de 3,1%, față de creșterea de 3,4% anticipată în primăvară.

În cazul României, noile cifre revizuite ale FMI sunt puțin mai optimiste decât prognoza Băncii Mondiale, care la începutul lunii octombrie estima că economia va înregistra un avans de 4,6%, în acest an. În schimb, pentru anul viitor, Banca Mondială este mai optimistă decât FMI, prognozând o creștere economică de 3,2%. Cele mai optimiste previziuni sunt cele ale Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), care au indicat că economia României ar urma să înregistreze un avans de 5,4% în acest an.

Citește și: Grila de impozitare pentru imobile a fost majorată cu până la 50%

Mai mult, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, Produsul Intern Brut, estimat pentru trimestrul II 2022, a fost de 355,964 miliarde de lei prețuri curente, în creștere, în termeni reali, cu 2,1% față de trimestrul I 2022 şi cu 5,3% față de trimestrul II 2021. Produsul Intern Brut a crescut în primul semestru din acest an, comparativ cu semestrul I 2021, cu 5,8%, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier.

FMI a îmbunătățit la 4,8% estimările privind creşterea economiei. Iată ce se estimează și pentru 2023
FMI a îmbunătățit la 4,8% estimările privind creşterea economiei. Iată ce se estimează și pentru 2023

Ultimele analize ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză – din iulie 2022 au ca obiectiv o majorare economică reală de 3,5%, în timp ce proiectul de buget este fundamentat pe un avans al economiei de 4,6% în acest an.

La nivelul întregii lumi, FMI confirmă că economia mondială continuă să se confrunte cu provocări destul de mari, rar întâlnite, care sunt influențate de efectele persistente venite din partea invaziei rusești din Ucraina, a crizei costului vieții ca urmare a presiunilor inflaționiste, precum și a încetinirii economiei chineze. În cel mai nou raport WEO publicat marți, FMI și-a menținut nemodificate prognozele conform cărora economia mondială va încetini de la un avans de 6% în 2021 până la unul de 3,2% în 2022, pentru ca în 2023 să încetinească până la 2,7%.

Mai poți citi: Avertisment sumbru al Băncii Naționale. „Cât crește inflația nu putem să nu creștem dobânzile”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult