- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Grila de impozitare pentru imobile a fost majorată cu până la 50%

11 Oct, 16:40 • Bumbeneci Diana
Comisia pentru buget-finanţe a Senatului a aprobat majorarea grilei de impozitare pentru o categorie de imobile. Anunțul a fost făcut de liderul senatorilor PSD, Radu Oprea.
Grila de impozitare pentru imobile a fost majorată cu până la 50%

Imobile cu impozit mai scump, conform noii grile. Comisia pentru buget-finanţe a Senatului a dat undă verde pentru majorarea grilei de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor publice.

Senatul a aprobat noua grilă de impozitare pentru imobile

Comisia pentru buget-finanţe a Senatului a acordat, în cursul zilei de azi, raport favorabil cu amendamente la Ordonanța Guvernului 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal. Este vorba despre decizia prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor publice a fost majorată cu până la 50%, dar marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 – 0,2%.

Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a făcut primele declarații despre această schimbare. El a explicat că depinde de decizia consiliilor locale dacă impozitul pe clădiri va creşte sau va scădea.

Grila de impozitare pentru imobile a fost majorată cu până la 50%
Grila de impozitare pentru imobile a fost majorată cu până la 50%

Citește și: Peste 20.000 de apartamente din Sectorul 6 au avize false. Ciprian Ciucu: „Analizăm şi votăm ceea ce s-a întâmplat”

„Conform amendamentului votat în Comisia de buget, se modifică grila de impozitare, dar marja în care poţi stabili impozitele locale pe teren şi imobile rămânând aceeaşi: 0,08 – 0,2%. Există o creştere a acestei grile cu până la 50%, dar din deciziile consiliilor locale, situaţia în oricare dintre localităţile din România poate fi de la scăderea până la creşterea taxelor şi impozitelor. Poate rămâne şi la fel. Dacă un oraş ar avea astăzi un coeficient de 0,12% votat de consiliul local şi ar decide că merg pe 0,8% în această variantă, impozitele ar scădea”, a spus Oprea.

În acest context, Oprea a mai explicat că există un jalon în PNRR care se referă explicit la modificarea modului în care sunt calculate impozitele pe proprietate. De aici, necesitatea de a modifica grila de impozitare, astfel încât să fie cât mai apropiată de valoarea de piaţă. Ordonanţa va intra în dezbaterea plenului Senatului, prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional.

Mai poți citi: Vrei să afli când ieși la pensie? Iată pașii rapizi pentru a descoperi fără să mergi la Casa de Pensii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult