- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fondurile pentru instalarea tinerilor fermieri, epuizate. Programul ar putea fi reluat abia în 2028, cred experții

25 Apr, 11:04 • Adrian Popovici
Fondurile pentru instalarea tinerilor fermieri din din Planul Național Strategic s-au terminat în sesiunea deschisă la finalul anului 2023. Experții din domeniu cred că această linie de finanțare ar putea fi reluată abia în 2028.
Fondurile pentru instalarea tinerilor fermieri, epuizate. Programul ar putea fi reluat abia în 2028, cred experții

Toate fondurile din programul de instalare pentru tinerii fermieri prin linia de finanțare DR-30 din cadrul Planului Național Strategic au fost alocate în sesiunea de depunere a proiectelor inițiată de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în ultima parte a anului precedent, transmite Agro TV.

Trebuie precizat că deși bugetul pentru această primă sesiune a fost epuizat, interesul față de  fondurile pentru instalarea tinerilor fermieri rămâne în continuare la niveluri ridicate, iar potențialii beneficiari se întreabă când vor avea oportunitatea de a-și depune dosarele. Potrivit specialiștilor din domeniu, în lipsa realocării de resurse din alte surse sau găsirii unor alternative, cel mai probabil, următoarea sesiune a programului DR-30 ar putea avea loc abia în 2028.

Fondurile pentru instalarea tinerilor fermieri, epuizate.Când ar putea fi reluat programul
Fondurile pentru instalarea tinerilor fermieri, epuizate.Când ar putea fi reluat programul

Te-ar putea interesa și: Beneficii pentru fermieri. Se dau subvenții speciale de 300 de euro/an. Care sunt condițiile

Când ar putea fi disponibile noi fonduri pentru instalarea tinerilor fermieri

Cosmin Măglaș afirmă că fondurile destinate instalării tinerilor fermieri s-au epuizat, iar în următorii doi ani este puțin probabil să fie lansat un alt program similar. Totuși, există posibilitatea ca Grupurile de Acțiune Locală (GAL) din anumite regiuni să propună astfel de măsuri în cadrul proiectelor lor, însă sumele alocate ar putea fi mult mai reduse.

În plus, după finalizarea implementării unor proiecte existente, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Autoritatea de Management, ar putea redistribui o parte din fonduri către acest tip de măsură, însă în opinia lui Măglaș, acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de 2028.

”Cred că s-au finalizat fondurile pentru tinerii fermieri, nu cred că în următorii doi ani se va putea lansa un alt astfel de program. Dacă GAL-urile din anumite zone vor prevedea o astfel de măsură, este posibil să aibă acces la un astfel de program, dar bănuiesc că pe sume mult mai mici. După ce se vor finaliza implementările de proiecte, s-ar putea ca MADR, prin Autoritatea de Management, să realoce o parte din bani spre această măsură, dar nu văd mai devreme de 2028, în opinia mea”, a precizat consultantul Cosmin Măglaș.

În privința altor inițiative destinate tinerilor fermieri, la finalul acestui an se planifică lansarea intervenției DR-12 – Investiții în consolidarea exploatațiilor pentru tinerii fermieri deja instalați și pentru cei recent instalați.

Citește și: Când intră subvențiile APIA restante în conturile fermierilor români. Mulți așteaptă din 2023

Tags: