- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fotovoltaice 2023. Cât costă să montezi panouri fotovoltaice. Directorul general al E-acumulatori, Dan Tudose „Este opțiunea fiecăruia ce vrea să facă și câți bani are disponibili”

02 Mar, 21:43 • Bumbeneci Diana
Cât costă să instalezi panouri fotovoltaice în 2023? Directorul general al E-acumulatori, Dan Tudose, a oferit mai multe detalii legate de avantajele unui astfel de sistem de panouri.
Fotovoltaice 2023. Cât costă să montezi panouri fotovoltaice. Directorul general al E-acumulatori, Dan Tudose „Este opțiunea fiecăruia ce vrea să facă și câți bani are disponibili”

Banii cheltuiți de un român pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice care să asigure mai bine de 80% din consumul necesar de energie pentru o locuință obișnuită sunt destul de mulți. Sumele se ridică undeva la 20.000-25.000 de lei, spun specialiștii. În acest sens, prin programul Casa Verde Fotovoltaice, beneficiarii pot să primească aproape întreaga sumă de care au nevoie, asta dacă nu doresc să-și instaleze un sistem mai complex, anunță AgroTV.

Cât costă să montezi panouri fotovoltaice

Prezent la emisiunea „Agricultura, o șansă pentru România”, directorul general al E-acumulatori, Dan Tudose, a oferit mai multe detalii legate de avantajele unui sistem de panouri fotovoltaice. Conform oficialului, o astfel de investiție se amortizează în cinci-șapte ani, prin scăderile din facturi, iar în cazul în care doritorii beneficiază de finanțarea din partea statului prin programul Casa Verde, investiția este amortizată aproape instant.

Dan Tudose, despre programul Fotovoltaice
Dan Tudose, despre programul Fotovoltaice

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice 2023. Reguli noi pentru beneficiari

„Programul anterior reprezenta o finanțare de 90% a unui sistem fotovoltaic, în limita a 20.000 lei. Aceasta era finanțarea maximă pe care o acorda statul. Dacă va crește acest prag până la 25.000 lei, probabil că va fi același procent de 10% care va reprezenta contribuția proprie. Dar acestea sunt praguri maxime; dacă există consum mai mic la locația respectivă, sau se dorește un sistem mai mare, echipamente mai complexe, stocare de energie, stație de încărcare pentru mașini electrice, această cofinanțare poate crește. Este opțiunea fiecăruia ce vrea să facă și câți bani are disponibili.

Din experiența noastră, un sistem de 20.000 de lei, adică 3-4 kW, produce cel puțin 3,5-4 mWh de energie anual. Asta înseamnă că asigurăm mai mult de 80% din necesarul electric al unei locuințe. Ne alimentăm frigiderele, luminile, pompele, încălzire, răcire etc. Dacă avem și pompă de căldură sau mașină electrică, acest sistem de 3-4 kW este insuficient, trebuie să mai adăugăm. Sunt foarte flexibile aceste sisteme, eu zic că subvenția aceasta reprezintă un mare avantaj și toată lumea trebuie să se intereseze și să-și aleagă un instalator serios”, a precizat Dan Tudose pentru AGRO TV.

Vezi și: Românii care își montează panouri fotovoltaice întâmpină mari probleme. Aceștia riscă să piardă din cauza investiției

https://www.youtube.com/watch?v=TJpKetocJFU&ab_channel=AgroTV

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult