- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care își montează panouri fotovoltaice întâmpină mari probleme. Aceștia riscă să piardă din cauza investiției

04 Feb, 16:57 • Bumbeneci Diana
Deși panourile fotovoltaice sunt la mare căutare, românii care au apelat la ele și sunt gata să le monteze întâmpină mari probleme. În România, o serie de dispozitive obligatorii nu mai sunt pe stoc.
Românii care își montează panouri fotovoltaice întâmpină mari probleme. Aceștia riscă să piardă din cauza investiției

Românii care montează panouri fotovoltaice se lovesc de o nouă mare piedică: nu se mai găsesc contoare inteligente. Aceste dispozitive sunt obligatorii, însă stocurile sunt aproape epuizate. Contoarele care dau o citire exactă, la distanţă, a consumului de energie electrică, sunt prea puţine în raport cu cererea, anunță TVR.

Probleme pentru românii care montează panouri fotovoltaice

Conform reprezentanților Autorității de Reglementare în Energie (ANRE), citată de TVR, anul acesta sunt necesare peste un milion de aparate. Ce este cel mai grav este faptul că stocurile sunt de 10 ori mai mici. Mai mult, doar 30 la sută dintre contoarele vechi au fost înlocuite până anul trecut.

De partea cealaltă, ANRE ar fi analizat situația și ar fi găsit o primă soluție. Mai exact, utilizatorii le pot cumpăra pe cont propriu, din locurile dorite și mai ales de acolo unde mai sunt pe stoc.

Tot mai multă lume a luat hotărârea să investească în panouri fotovoltaice, pentru a reuși să scape de facturile uriașe la electricitate, mai ales în actuala situație din România, moment în care criza energetică își spune cuvântul atunci când vine vorba despre facturile lunare. Drept urmare, cererea de dispozitive este mai mare decât stocurile existente și astfel, apar întârzieri în cazul racordării la rețea, iar românii stau cu panourile neutilizabile.

panouri fotovoltaice
panouri fotovoltaice

Ai mai putea citi: Inflația din România ar fi mult mai mare decât se credea! Florin Cîțu iese la rampă cu noi detalii

 „Din momentul în care îşi depun hârtiile, conform regulamentelor şi a ordinelor emise de ANRE, procedura nu ar trebui să dureze mai mult de 15 zile. În realitate, sunt oameni care stau şi de cinci luni după aceste proceduri.

Așa cum știm distribuitorii trebuie să încheie montarea contoarelor inteligente până în 2028. Din păcate sunt afectați nu doar prosumatorii ci și consumatorii casnici obișnuiți”, a transmis Adrian Foltenu, preşedinte, Asociaţia Micilor Producători de Energie Electrică, pentru TVR.

În acest context, reprezentanții companiilor de utilități și-au arătat îngrijorarea și avertizează că achiziția contoarelor trebuie să respecte o serie de reguli. Fără aceste lucruri ținute cont, afacerea nu va fi deloc una profitabilă, ci din contră.

„Operatorul de distribuție îi comunică utilizatorului că nu are aceste contoare sau grup de măsurare, îi informează vizavi de specificațiile tehnice, în cazul în care alege să achiziționeze, care trebuie respectate. Rambursarea costului se va face la valoarea înregistrată de operator pentru acel bun pentru ultimele 12 luni”, a declarat pentru TVR, Dana Dărăban, director executiv, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie.

Află și: Lovitură dură pentru români. După ce Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință, ratele vor exploda

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult