- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Frații Riberas intră în forță pe piața imobiliară din România! Se pregătește un mare proiect rezidențial cu peste 1.000 de apartamente în Pipera

12 Mar, 09:07 • Fundeanu Madalina
Frații Riberas pregătesc un mare proiect rezidențial în Pipera, cu peste 1.000 de apartamente. Terenul i-a aparținut, în trecut, lui Gigi Becali.
Frații Riberas intră în forță pe piața imobiliară din România! Se pregătește un mare proiect rezidențial cu peste 1.000 de apartamente în Pipera

Frații Riberas, proprietarii Gestamp, unul dintre cele mai influente grupuri din industria auto europeană, și unii dintre cei mai bogați spanioli, își pregătesc intrarea pe piața imobiliară românească cu un proiect rezidențial cu peste 1.000 de apartamente în Pipera, pe un teren ce i-a aparținut, în trecut, lui George Becali, potrivit Profit.ro.

Francisco José și Juan María Riberas Mera dețin fiecare aproape un sfert din producătorul de componente auto Gestamp Automoción, care gestionează 113 fabrici și 13 centre de cercetare și dezvoltare la nivel internațional, printre care și fabrica românească Beycelik Gestamp din Dârmănești, cu peste 300 de angajați.

Prin intermediul Inmobiliaria Acek, divizia imobiliară a Gestamp Group, cei doi dețin două loturi de teren învecinate și amplasate în spatele dealer-ului auto Dacia și Renault Meridian Nord din Pipera.

Frații Riberas pregătesc un mare proiect rezidențial în Pipera, cu peste 1.000 de apartamente

Investitorii Riberas au acum un plan de dezvoltare rezidențială deja aprobat pe unul dintre cele două terenuri și se așteaptă să înceapă construcția. Primul teren, pe care urmează a fi dezvoltat proiectul Acek Nord, are o suprafață de 14.482 de metri pătrați și pe el sunt planificate blocuri cu un total de peste 500 de apartamente, potrivit sursei.

Al doilea lot însumează 13.950 de metri pătrați și ar putea susține o construcție cu un număr similar de apartamente.

Acesta este primul proiect imobiliar din România al fraților Riberas. Ei au achiziționat aceste terenuri încă din 2008 de la un grup de investitori israelieni care le cumpăraseră de la George Becali în anul 2005.

Te-ar putea interesa și: Când vor scădea dobânzile în 2024? Ionuţ Lianu (CEC Bank) explică ce se întâmplă cu creditele

Francisco Riberas
Francisco Riberas

Spaniolii au intrat pe piața auto locală în 2017 prin achiziția fabricii de matrițe de presaj și ansamble MPO din Dârmănești, cel mai important client fiind grupul Renault-Nissan. Peste drum de această fabrică Gestamp construiește o nouă unitate de producție de repere electrice pentru Dacia și Ford, unde vor fi angajați 630 de muncitori.

Gestamp echipează anual cu componentele sale peste 1.200 de automobile ale celor mai mari producători de mașini din lume și se bucură de venituri anuale de peste 10 miliarde de euro și circa 43.000 de muncitori la nivel global.

De asemenea, frații Riberas Mera sunt și cel mai mare acționar al producătorului spaniol de componente auto CIE Automotive, care gestionează 114 fabrici la nivel mondial, printre care trei în România.

Averea lui Francisco José Riberas Mera (59 de ani), cel mai mare dintre frați și președintele executiv al Gestamp, este evaluată la 1,5 miliarde de dolari, în timp ce fratele său Juan María Riberas Mera (55 de ani) figurează cu o avere de 1,4 miliarde de dolari în topul american Forbes, ocupând locurile 17 și 18 în clasamentul celor mai bogați spanioli.

Tatăl acestora a înființat în anul 1958 un mic comerciant de oțel, care în decursul a două decenii a devenit una dintre cele mai mari companii siderurgice din Spania, iar în 1997 și-a diversificat activitatea și pe segmentul de componente auto.

Familia Becali a vândut, în ultimii ani, o serie de terenuri în Pipera unor dezvoltatori imobiliari, cum ar fi H4L Development, Catted și IBB Holding, dar și unor antreprenori ca Andrei Lișinschi, Dumitru Dragomir, fotbalistul Florin Tănase, familiei Ionica și Gelu Pașalău și fostului deputat moldovean Mihail Solcan în tranzacții cu o valoare cumulată de peste 60 de milioane de euro. În plus, Becali a vândut cu 11 milioane de euro și cele 7 hectare de teren pe care Prime Kapital construiește acum ansamblul rezidențial Avalon din aceeași zonă.

Peste 60% dintre casele și apartamentele vândute în România în 2023 au fost cumpărare exclusiv din resurse proprii, fără a se apela la un credit bancar, potrivit calculelor SVN pe baza datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară și a datelor Băncii Naționale.

Vezi și: Suma imensă pe care o plătește un student român pentru o garsonieră închiriată în Olanda. Cât ar trebui să scoată un tânăr din buzunar, pentru o casă de 27 de metri pătrați