- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Gabriela Firea și Sebastian Burduja sunt noii candidați la Primăria București. PNL și PSD se separă pentru alegerile locale 2024

23 Apr, 10:00 • Bumbeneci Diana
Decizia momentului pe scena politică din România. Gabriela Firea și Sebastian Burduja sunt noii candidați la Primăria București! PSD și PNL au decis să meargă cu propuneri separate la alegerile locale din București.
Gabriela Firea și Sebastian Burduja sunt noii candidați la Primăria București. PNL și PSD se separă pentru alegerile locale 2024

Gabriela Firea și Sebastian Burduja se vor „bate” pentru Primăria București. Conform unor surse Antena 3 CNN, liderii coaliției ar fi luat decizia noaptea trecută, în urma unei ședințe maraton de aproximativ 16 ore. În urma ședinței, coaliția a decis ca PNL și PSD să aibă candidați separați la alegerile locale din 2024 pentru Primăria Generală a Capitalei și să renunțe la medicul Cătălin Cîrstoiu.

Gabriela Firea și Sebastian Burduja intră în cursa pentru Capitală

Coaliția a hotărât să meargă cu candidaturi separate, respectiv Gabriela Firea – PSD și Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, anunță sursele.

Gabriela Firea și Sebastian Burduja
Gabriela Firea și Sebastian Burduja

„⁠Cei doi candidați nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluții pentru București, au adăugat acestea.

⁠Candidații pe sectoare rămân comuni, la fel și listele de consilii locale. Este o situație similară cu deciziile luate pentru Bacău si Brașov”, au precizat sursele.

Vezi și: BNR a lansat o nouă monedă în România. Ce valoare are aceasta în 2024

Calendarul alegerilor din 2024

Anul acesta, românii își vor alege primarii, consiliile locale, consiliile județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României: 9 iunie 2024 – alegeri locale și alegeri europarlamentare; 15 și 29 septembrie 2024 – alegeri prezidențiale (surse); 8 decembrie 2024 – alegeri parlamentare.

Alegeri locale 2024

Duminică, 9 iunie, cetățenii români își vor alege reprezentanții la nivel local pentru următorii patru ani, adică primari pentru fiecare oraș sau comună, consilieri locali, președinți de consilii județene și consilieri județeni. Procesul de vot la alegerile locale începe la ora 7.00 și se va încheia la ora 22.00.

„Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59”, potrivit legii.

Buletine de vot la alegerile locale 2024

Fiecare alegător din țară va primi câte 5 buletine de vot: patru pentru alegerile locale (primar, consiliu local, președinte CJ, lista CJ) și un buletin pentru europarlamentari. În București, vor fi 5 buletine de vot: pentru primarul Capitalei, pentru primarii de sector, pentru consiliul local al fiecărui sector, pentru lista Consiliului General al Municipiului București și pentru europarlamentari.

Alegeri europarlamentare 2024

La alegerile europarlamentare din 2024 – care vor avea loc tot pe 9 iunie – se votează reprezentanții României în Parlamentul European. Europarlamentarii sunt aleși pentru a reprezenta interesele României în cadrul Uniunii Europene. Se va vota o listă depusă de un partid politic sau de o alianță electorală, unde se vor găsi candidații propuși de partid sau de alianță pentru funcția de europarlamentar. Votul se exprimă pe o singură listă, care va fi transmisă odată cu buletinele pentru alegerile locale.

Citește și: O nouă perioadă luată în calcul la pensie. Simona Bucura Oprescu și Daniel Baciu dau vestea anului 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult