- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Gata cu țepele samsarilor! Românii nu mai pot fi păcăliți când vor să cumpere o mașină. Ce obligații aduce noua lege

26 Apr, 10:19 • Constantin Cristina
Samsarii nu mai pot fura la kilometraj cu noua lege. Românii nu se mai pot păcăli și au dreptul să afle orice detaliu despre mașina dorită. Ce prevede proiectul de lege.
Gata cu țepele samsarilor! Românii nu mai pot fi păcăliți când vor să cumpere o mașină. Ce obligații aduce noua lege

Stop capcanelor întinse de samsari! Piața românească scapă de orice țeapă și nu se mai poate fura la kilometraj când vine vorba de achiziționarea unei mașini second-hand, a informat wall-street.ro.

Un proiect de lege prevede că Registrul Auto Român (RAR) trebuie să organizeze și să gestioneze o bază online cu istoricul tuturor vehiculelor înmatriculate în România. Această măsură a trecut cu votul Parlamentului.

Citește și: Țepe pe bandă rulantă în România. Samsarii au început să dea kilometrii înapoi și la mașinile electrice

Românii nu mai pot fi păcăliți când vor să cumpere o mașină de către samsari

În baza legii, vânzătorul trebuie să-i prezinte cumpărătorului un certificat emis de RAR în care se precizează kilometrajul real, la fel ca CARFAX din Statele Unite, dar și în alte țări. Falsificarea kilometrajului a devenit o modă pentru vânzătorii de mașini, se aplică chiar și la automobilele electrice.

Cu noua lege, statul vrea să schimbe acest lucruri și ca piața românească să nu mai aibă parte de capcanele întinse de către samsari, dar și de neclaritățile înșelătoare. Așadar, s-a dat undă verde acestui proiect de lege care schimbă situația pe umerii RAR, în care instituția va trebui să pună la dispoziția cumpărătorilor un portal online care să-i ajute să afle orice detaliu despre un vehicul înregistrat în România.

Conform noii legi, RAR trebuie să culeagă informațiile relevant de la service-uri și de la punctele ITP, toate acestea putând fi transmise într-un certificat care se eliberează contra-cost, la cerere. Acest certificat, denumit RAR Auto Pass va conține informații cu privire la kilometrajul real al autovehiculului, dar și de istoricul său rutier, menționându-se implicarea sa în accidente. RAR Auto Pass se eliberează doar pentru autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune, respectiv autoturisme.

samsarii, obligați de lege
samsarii, obligați de lege

Mai clar, vânzătorul trebuie să-i prezinte un act normativ, RAR Auto Pass care să fie valabil vehiculului. În schimb, schimbarea kilometrajul era considerată o infracțiune și se pedeapsa cu închisoarea de la o lună la un an sau amendă.

Legea urmează să fie promulgată de Președintele Klaus Iohannis, iar după promulgare, să fie publicată în Monitorul Oficial. Ulterior, RAR trebuie să pună la punct plaftorma online, imediat după publicarea legii.

Alte articole: ANPC a desfășurat mai multe controale în piețele din București. Horia Constantinescu spune că, din cauza falșilor producători, „cumpărăturile au devenit o cursă cu peripeții și obstacole”