- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Gigi Becali lasă fotbalul pentru agricultură! Patronul FCSB visează la investiții de 5 milioane de euro

01 Nov, 23:12 • Cornel Ghimeșan
Gigi Becali vrea să investească în agricultură. Acesta își imaginează că va reuși să atragă prin PNS finanțări de 5 milioane de euro! Acesta a semnat unul dintre cele mai mari contracte de concesiune cu ADS.
Gigi Becali lasă fotbalul pentru agricultură! Patronul FCSB visează la investiții de 5 milioane de euro

În perioada 2023-2027, România va avea la dispoziţie fonduri europene pentru dezvoltarea în mediul rural de peste 15 miliarde de euro prin noul Plan Naţional Strategic (PNS), astfel că Becali îşi doreşte să atragă circa 3-5 milioane euro pentru investiţii. Gigi Becali menţionează că s-a bazat pe potenţialul actual al terenului atunci când a semnat contractul.

„M-am consultat cu anumiţi oameni înainte să iau terenul şi am făcut socoteala că acum pot produce 7-8 tone de cereale per hectar şi orice se întâmplă în lume, rămân cu bani din agricultură, pentru că fac un milion de euro anual (dacă ar exista fluctuaţii mari ale preţurilor ce­realelor pe bursă din diverse cauze – n. red.)“, a precizat Gigi Becali

La nivel naţional, România a avut în 2021 o producţie medie de porumb de 5,8 tone/hectar şi o producţie de grâu de 5,4 tone/hectar, conform calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Eurostat şi Comisia Europeană. Producţia medie de grâu sau porumb obţinută de o suprafaţă neirigată este de 6-8 tone/hectar, însă de pe o suprafaţă irigată, într-o fermă în care este implementată şi tehnologia, pro­ducţia poate trece de 10 tone/hectar şi chiar să ajungă la 20 tone/hectar în cazul porumbului. Astfel, câştigul fermierilor per hectar variază între 100 şi 500 de euro.

Alte aticole: Grupul City Grill încheia anul cu un record! Dragoș Petrescu:„Vom finaliza anul cu afaceri de peste 42 de milioane de euro, cel mai bun an din istoria grupului”

O altă explicaţie pentru care Becali îşi doreşte să aibă randamente agricole mari ar fi şi pentru a-şi plăti arenda acordată celor de la ADS pentru teren, aproape dublă faţă de media pieţei. Spre exemplu, dacă în piaţă arenda variază între 800 şi 2.500 kg grâu la hectar, el a dat 2.433 de kilograme la hectar pentru a obţine 755 de hectare de teren agricol şi 94,6 hectare de teren neagricol.

Gigi Becali lasă fotbalul pentru agricultură! Patronul FCSB visează la investiții de 5 milioane de euro
Gigi Becali lasă fotbalul pentru agricultură! Patronul FCSB visează la investiții de 5 milioane de euro

Gigi Becali a semnat unul dintre cele mari contracte de concesiune. Ce a oferit pentru 850 de hectare de teren

Patronul FCSB a semnat de curând unul dintre cele mai mari contracte de concesiune. Becali a preluat în concesiune de la Agenția Domeniilor Statului (ADS) o suprafață de circa 850 de hectare de teren, din care 755 hectare de teren agricol.

”Cu mare bucurie vă anunțăm că  ADS-Agenția Domeniilor Statului prin domnul Sava George, Directorul General Adjunct, a semnat astăzi unul dintre cele mai mari contracte de concesiune din istoria ADS!

Îi mulțumim domnului George Becali pentru cooperare și îi urăm spor în exploatarea cu succes a Pământului Românesc!”, se arată într-o postare făcută pe pagina de Facebook a ADS.

Vorbim despre terenurile societății Agroindustriala Nufăru din zonele Tulcea, Nufăru, Mahmudia și Murighiol. Licitația care a avut loc la începutul lunii octombrie a pornit de la redevența minimă către stat de 731 de kilograme la hectar pe an. Cu toate acestea, Gigi Becali a oferit cea mai mare arendă din istoria Agenției Domeniilor Statului: 2.433 de kilograme de cereale la hectar pe an.

Gigi Becali s-a înscris la licitație după ce a plătit 4.760 de lei cu TVA pentru caietul de sarcini, după care a depus drept garanție suma de aproape 950 de mii de lei. Data limită pentru depunerea documentelor de licitație a fost 27 septembrie, iar ofertele s-au deschis miercuri, 28 septembrie, la ora 10:00, fiind ulterior validate. Contractul semnat de Gigi Becali are o valabilitate de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire încă 10 ani.

Citește și: Românii vor primi ajutoarele pentru facturile la energie pe card! Guvernul are la dispoziție 1 miliard de euro pentru a sprijini populația

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult