- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Gradul de umplere al depozitelor de gaze din România, sub 50%. Diferențe majore față de anii trecuți. Ce se întâmplă dacă vine gerul

20 Feb, 23:47 • Polojan Tudor
Gradul de umplere al depozitelor de gaze a scăzut sub 50 %, însă cu 20 % peste media care se înregistra la aceeași dată în ultimii ani.
Gradul de umplere al depozitelor de gaze din România, sub 50%. Diferențe majore față de anii trecuți. Ce se întâmplă dacă vine gerul

Ca urmare a extragerilor din ultima vreme cu scopul de a acoperi nevoile interne, în condițiile nivelului redus al importurilor, România a scăzut sub jumătatea gradului de umplere, scrie profit.ro.

Procentul, însă, este unul ridicat pentru această perioadă, dacă ne uităm la cifrele din anii trecuți. De exemplu, în aceeași zi a anului 2022, procentul era mult mai mic, nivelul scăzând sub 50% cu o lună mai devreme, în ziua de 11 ianuarie.

Cantitățile de gaze înmagazinate în depozitele operate de Depogaz și Depomureș vor scădea la finalul zilei de luni, 20 februarie, la aproximativ 16,36 TWh, reprezentând 49,9% din capacitatea totală de depozitare de 32,79 TWh.

Transgaz a declarat că, luni, companiile autohtone urmau să extragă aproximativ 11.9 milioane de metri cubi de gaze din depozite, aproximativ 126 GWh. La aceeași dată, anul trecut, în România mai erau înmagazinate doar 9,78 TWh, adică 29,6 % din capacitatea totală pe care țara noastră o poate depozita. Cifrele din 2022 sunt similare cu cifrele din 2021.

Mai citește și: România va produce mai multă muniție de război. Producția este dedicată tuturor țărilor membre NATO. Ministrul Economiei a făcut declarații în acest sens

România a coborât sub pragul de 50% de umplere al depozitelor de gaze / sursa foto: digi24.ro
România a coborât sub pragul de 50% de umplere al depozitelor de gaze / sursa foto: digi24.ro

Nivel record de gaze depozitate

La începutul sezonului rece, România avea depozitele de gaze umplute în proporție de 98.4 % din capacitatea totală de 32.27 TWh, nivel înregistrat la data de 13 noiembrie 2022.

Dacă țara noastră va fi lovită de o iarnă extrem de grea pe o perioadă scurtă de timp, capacitatea actuală pe care o mai avem va fi mai mult decât suficientă. Acesteia i se mai adaugă și producția internă de 250 GWh/ zi, dar și de importuri.

Chiar dacă importurile din utlima perioadă s-au redus semnificativ, acestea ajută la acoperirea consumului intern. Dat fiind faptul că vremea este de partea noastră, nivelul a scăzut sub 400 GWh/zi.

Te-ar mai putea interesa și: Crunt! Fiecare familie din România este datoare cu 24.000 de euro! Cum arată datoria publică explicată pe înțelesul tuturor! Banii pe care copiii României trebuie să-i plătească în viitor sunt de 100 de ori mai mulți decât în 1995

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult