- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Greșeala care i-ar putea costa pe români 10.000 de lei. Locuințele din blocuri cu bulină roșie nu se mai închiriază

08 Jan, 12:19 • Alexe Raluca
Românii care dețin locuințe în blocuri cu bulină roșie au parte de o veste proastă la început de an. Acestor proprietari le va fi interzis să închirieze spațiile. În caz contrar sunt pasibili de amendă până la 10.000 de lei.
Greșeala care i-ar putea costa pe români 10.000 de lei. Locuințele din blocuri cu bulină roșie nu se mai închiriază

Vești proaste pentru românii care dețin o locuință în clădirile cu bulină roșie. Acestora le este interzis să mai închirieze spațiile. De asemenea, toate contractele de închiriere care sunt încă în vigoare expiră în mod automat până la data de 5 februarie 2024. Cei care încalcă legea riscă amenzi considerabile, de până la 10.000 de lei!

Citește și: Atenție, români! Asigurarea obligatorie pentru locuințe se scumpește! Care sunt noile modificări

Nu mai închiria locuințe în blocuri cu bulină roșie dacă nu vrei amendă

La începutul anului 2024, legea privind măsurile de reducere a riscului seismic pentru clădiri a fost modificată. Legea a intrat în vigoare în data de 6 ianuarie și interzice închirierea locuințelor ori spațiilor în blocurile cu bulină roșie, adică încadrate în clasa I de risc seismic. Cei care încalcă legislația riscă amenzi usturătoare.

Potrivit Legii 426/2023, care modifică Legea 212/2022 referitoare la reducerea riscului seismic al clădirilor, este interzisă închirierea sau cedarea în folosință a locuințelor situate în clădirile clasificate în clasa de risc seismic RsI. Legea a intrat în vigoare de la 6 ianuarie 2024.

De menționat este și faptul că interdicția de a da în chirie astfel de imobile rămâne în vigoare până când clădirea este consolidată, dacă proprietarii decid să efectueze lucrările de consolidare. Proprietarii care încalcă această interdicție trebuie să știe că riscă sancțiuni considerabile. Este vorba despre amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, potrivit bugetul.ro.

Mai mult, noua lege interzice de asemenea și desfășurarea de activități permanente sau temporare în spațiile publice, care implică adunări de persoane, cel puțin 50 de persoane într-o încăpere. Și în acest caz sancțiunile pot conduce la amenzi de până la 10.000 de lei. Important de menționat este și faptul că toate contractele aflate în derulare pentru închirieri sau alte activități în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic se vor încheia în mod automat în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi, adică până în data de 5 februarie 2024.

Citește și: 44.000 de români au primit facturi umflate la energie. ANPC a amendat compania PPC Energie cu 10 milioane de euro