- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Atenție, români! Asigurarea obligatorie pentru locuințe se scumpește! Care sunt noile modificări

10 Apr, 11:59 • Constantin Cristina
Românii vor fi nevoiți să scoată din buzunare mai mulți bani pentru asigurarea locuinței. Mai nou, aceasta prevede noi modificări. De ce trebuie să țină cont oamenii.
Atenție, români! Asigurarea obligatorie pentru locuințe se scumpește! Care sunt noile modificări

Vești proaste pentru români! Asigurarea obligatorie pentru locuințe se poate scumpi cu cel puțin 30 de lei. Pe lângă acest lucru, în Parlament s-a mai solicitat și majorarea nivelului despăgubirilor, au spus reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară, potrivit antena 3 CNN.

Citește și: Prima obligatorie de asigurare a locuinței este majorată! Comisia Economică din Camera Deputaţilor a dat verdictul

În cazul caselor din chirpici, prețul ar fi de 50 de lei pe an. Pentru cele cu structura de rezistență din beton armat, metal, lemn sau cu pereți exteriori din piatră sau cărămidă, polițele PDA ar ajunge la 130 de lei, pe când prețul inițial era de 100 de lei.

Asigurarea obligatorii pentru locuințe, modificări

Majorarea tarifelor este datorată inflației, astfel trebuie să se mențină un echilibru. Valorile despăgubirilor în caz de calamitate sunt situate în prezent la cote de 10.000-20.000 de euro, dar și acestea ar urma să crească, potrivit ASF.

asigurare locuințe
asigurare locuințe

De asemenea, în cazul unor daune majore, suma de 20.000 de euro nu ar fi suficientă. În cazul unor cutremure, inundații, efectuarea unei astfel de polițe este obligatorie. La finalul anului trecut, mai puțin de două milioane de case erau asigurate, adică 20% din total.

Mai mult, clădirile cu bulină roșie trebuie să aibă asigurare facultativă pe mai mulți ani, conform unui proiect legislativ care a trecut deja de Senat.

Cine nu are această poliță riscă să primească amenzi pentru neasigurarea locuinței. Sancțiunile sunt cuprinse între 100 și 500 de lei.

Aceste măsuri vin în urma valului de cutremure înregistrat recent în județul Gorj, care a fost un semnal de alarmă pentru autorități.

Alte articole: Fără polița obligatorie a locuinței PAD, românii nu pot obține despăgubiri în caz de cutremur. Cât costă asigurarea