- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Grindeanu țintește 2024 cu finalizarea a 200 de km de drum expres. A7 va ajunge la granița cu Ucraina

21 Jun, 21:30 • Constantin Cristina
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a prezentat situația lucrărilor la drumurile expres și autostrăzile din țară.
Grindeanu țintește 2024 cu finalizarea a 200 de km de drum expres. A7 va ajunge la granița cu Ucraina

Sorin Grindeanu țintește 2024, ca fiind anul în care drumurile expres și autostrăzile din România se vor finaliza, a informat digi24.ro.

Citește și: Este oficial! Ministrul Grindeanu anunță când se va putea circula pentru prima dată pe Autostrada Moldovei! „Este un record”

Mai concret, în 2024 vor fi dați în circulație câte 100 km, ulterior avansând la 150 de km. De la Craiova la Constanța se va putea merge direct pe drum expres plus autostradă. Mai mult, Grindeanu a spus că autostrada A7 se prelungește până la Siret, la granița cu Ucraina.

Grindeanu țintește 2024 cu finalizarea a 200 de km de drum expres. A7 va ajunge la granița cu Ucraina

Jurnalistul sursei citate l-a întrebat pe ministrul Transporturilor dacă vor fi finalizați 100 km de autostradă și drum expres pe an.

„Da! Să fiu mai corect, pentru că vorbim de un guvern care în principiu trebuie să țină până la finalul anului 2024. Deci, până la finalul anului 2024 trebuie să existe cel puțin 200 de kilometri de drum expres și autostradă mai ales, dați în circulație în România. Cel puțin! Asta înseamnă o medie aproximativă de 100 de kilometri pe an, inclusiv anul acesta. În 2023 se poate ajunge la această sută, cum la anul – dar de obicei eu sunt pesimist, de aia mă vedeți un pic reticent , într-o privire nici optimistă, nici pesimistă, ci moderată, la anul se poate ajunge la 150, nu la 100 de km.

Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu

Să vă spun, ca să înțeleagă oamenii ce s-ar putea întâmpla în toamna anului 2024. Ar trebui să poți să mergi, și se va merge, vă asigur acest lucru, de la Craiova la Constanța pe autostradă. Adică, tot ce înseamnă drumul expres Craiova – Pitești se finalizează, și tot ce înseamnă A0 Sud, care este autostradă, nu încurcăm cu centura Bucureștiului, trebuie să fie în circulație. Asta înseamnă că de la Craiova până la Constanța se va circula direct.

De asemenea, sunt convins că se va circula pe porțiuni importante – vorbesc tot de finalul anului 2024 – din A7, din autostrada Moldovei. A13, Brașov – Bacău este în licitație, cred că în câteva săptămâni vom avea câștigătorul și acolo. A7 este finanțată prin PNRR, pleacă de la Ploiești. Ploiești – Buzău, Buzău – Focșani, Focșani – Bacău, Bacău – Pașcani.

Până la Pașcani este finanțare asigurată prin PNRR. A7 în schimb, continuă în nord, până la Siret, la granița cu Ucraina. În acest moment sunt date, semnate contracte de la Pașcani la Ploiești, pe 12 din 13 loturi. Al 13-lea, probabil că în săptămânile următoare – și e mult săptămânile viitoare – îl vom închide și pe acesta. De la Pașcani la Siret, la granița cu Ucraina – unde în mod normal, în momentul în care situația le va permite vor face și ei dezvoltările de infrastructură -, anul acesta vom scoate la licitație de la Pașcani în sus. Pașcani – Suceava, pe programul operațional de Transporturi, deci iar bani europeni.”, a declarat Sorin Grindeanu.

Alte articole: Plan de restructurare pentru TAROM! Comisia Europeană va aproba în curând sprijinul de 900 de milioane de lei pentru companie. Grindeanu: „TAROM trebuie să ajungă la 90 % personal navigant și 10 % personal suport, nu invers”