- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Gripă sau COVID-19? Care sunt semnele unor infecții respiratorii și când este cazul să mergi de urgență la spital. Ghidul MS

17 Jan, 11:40 • Andrei Alina
Ministerul Sănătăţii a transmis mai multe recomandări pentru părinţii ai căror copii au simptome ale unor infecţii respiratorii. Într/un ghid publicat pe site-ul ministerului, specialiștii explică și care sunt diferențele între gripă și COVID-19 și când ar trebui copiii duși la camera de gardă a unui spital.
Gripă sau COVID-19? Care sunt semnele unor infecții respiratorii și când este cazul să mergi de urgență la spital. Ghidul MS

Specialiștii MS îi sfătuiesc pe părinții ai căror copii manifestă simptome de infecții resperatorii să se adreseze medicului de familie care va evalua copilul şi va prescrie tratament adecvat. Medicii avertizează că schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţi şi nu sunt „universal valabile”, arătând că în niciun caz nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate.

Citește și: Vârful sezonului gripal va fi luna aceasta! Rafila anunță lista măsurilor recomandate de specialiști

Dacă simptomele durează mai mult de trei zile sau dacă starea copilului se agravează, părinţii ar trebui să se adreseze unui centru de evaluare.

Copiii cu simptomatologie severă sau cu factori de risc vor fi direcţionaţi către camerele de gardă.

De asemenea, specialiştii ministerului au realizat grafice cu diferenţele dintre răceală, gripă, COVID-19 şi virus sinciţial respirator, dar şi atenţionări speciale pentru sugari.

Citește și: Românii nu vor rămâne fără paracetamol și ibuprofen. Rafila: „Nu, nu este o penurie, iar pentru celelalte am elaborat și un ordin de ministru care limitează exporturile pentru 6 luni”

În cazul copiilor cu infecții respiratorii, medicii recomandă:

 

Cum faci diferența între gripă și COVID-19

În cazul infectării cu SARS-COV 2, simptomele sunt următoarele: