- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii nu vor rămâne fără paracetamol și ibuprofen. Rafila: „Nu, nu este o penurie, iar pentru celelalte am elaborat și un ordin de ministru care limitează exporturile pentru 6 luni”

03 Jan, 18:51 • Bumbeneci Diana
După multe zile în care au existat, rând pe rând, probleme de aprovizionare în cazul unor pastile, românii primesc și vești bune. Alexandru Rafila anunță limitarea exporturilor de medicamente.
Românii nu vor rămâne fără paracetamol și ibuprofen. Rafila: „Nu, nu este o penurie, iar pentru celelalte am elaborat și un ordin de ministru care limitează exporturile pentru 6 luni”

Sunt vești noi pentru români! Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că vor fi asigurate cantităţi suplimentare de medicamente antitermice şi antiinflamatorii de tipul ibuprofenului şi paracetamolului, menţionând că va fi dată publicităţii o nouă listă cu produse similare. Mai mult, exporturile vor fi limitate pe o perioadă bine definită.

Românii vor avea alternative pentru paracetamol și ibuprofen

Alexandru Rafila a fost întrebat, în cursul zilei de azi, la Prima News, despre criza medicamentelor pentru gripă şi viroze. Reprezentantul principal al Ministerului Sănătății a promis că luna aceasta, instituția pe care o conduce se va ocupa, în primul rând, de asigurarea unor cantităţi suplimentare de medicamente antitermice şi antiinflamatorii de tipul ibuprofenului şi paracetamolului.

Citește și: Putin nu are milă de unguri. Ungaria a plătit pentru gaz cu 8% mai mult față de media europeană

Alexandru Rafila, despre aprovizionarea cu paracetamol
Alexandru Rafila, despre aprovizionarea cu paracetamol

Luna aceasta, în primul rând, vom asigura cantităţi suplimentare de medicamente antitermice şi antiinflamatorii de tipul ibuprofenului şi paracetamolului. Vom da chiar astăzi publicităţii o nouă listă cu produse similare, adică sunt produse identice ce conţin aceeaşi substanţă activă. Oricare dintre ele este bun atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. De asemenea, vom da publicităţii şi variantele pentru Tamiflu. Substanţa activă se numeşte oseltamivir şi există mai multe produse, nu doar Tamiflu.

Stocurile pe care le-am cerut chiar azi dimineaţă sunt de peste patru milioane de comprimate la nivel naţional, de oseltamivir. Nu, nu este o penurie, iar pentru celelalte am elaborat şi un ordin de ministru care limitează exporturile pentru o perioadă de şase luni. Lista este în transparenţă decizională de o săptămână, de săptămâna trecută, înainte de Revelion, iar după ce am pus această listă am notificat Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

De altfel, ministrul Alexandru Rafila a mai menţionat că este necesar şi un aviz de la UE pentru ca acest ordin să fie publicat. Cu toate acestea însă, oficialul crede că este doar o chestiune de timp până când lucrurile se vor rezolva.

Trebuie să primim un aviz din partea Uniunii Europene încât acest ordin să poată să fie publicat, ca să putem să trecem cu bine lunile ianuarie şi februarie, care sunt luni problematice, care duc la consumuri mult mai mari de substanţe antitermice, antiinflamatorii şi chiar antivirale de tip oseltamivir”, a explicat Alexandru Rafila.

Ai mai putea citi: Poliția intră puternic în acțiune! Peste 1.500 de șoferi au rămas fără permise în minivacanța de Revelion

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult