- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernatorul Deltei Dunării are prima reacție oficială legată de scandalul Bâstroe! Gabriel Marinov: „Este imposibil să stabilim care ar putea fi efectele generate exclusiv de acest subiect”

23 Feb, 11:16 • Bumbeneci Diana
Guvernatorul Deltei Dunării are prima reacție publică legată de dragarea pe canalul Bâstroe. Gabriel Marinov susține că la ora actuală toate analizele se fac pe baza unor supoziții.
Guvernatorul Deltei Dunării are prima reacție oficială legată de scandalul Bâstroe! Gabriel Marinov: „Este imposibil să stabilim care ar putea fi efectele generate exclusiv de acest subiect”

Guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Marinov, a oferit noi detalii legate de scandalul din Delta Dunării provocat de dragarea realizată de ucraineni pe Canalul Bâstroe. Oficialul anunță că a observat de două ori nave de dragare în 2022 pe Bâstroe, dar a fost informat de ucraineni că sunt lucrări de întreținere care nu ar provoca atât de multe probleme, anunță Antena3.

Guvernatorul Deltei Dunării face primele declarații legate de „scandalul Bâstroe”

La ora actuală, după cum susține oficialul, este imposibil să stabilim exact efectele, pentru că lipsesc foarte multe date. La nivelul apei nu sunt modificări semnificative, dar efectele în biosferă se văd în timp îndelungat. Astăzi se începe evaluarea pentru a vedea dacă rutele sturionilor au fost afectate.

Vezi și: Gazele din Europa, mai ieftine ca înainte de invazia rușilor în Ucraina. Specialiștii explică ce se întâmplă

Guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Marinov
Guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Marinov

Este imposibil să stabilim care ar putea fi efectele generate exclusiv de acest subiect pe care îl discutăm, și anume adâncirea şenal navigabil pe Chilia-Bîstroe, pentru că ne lipsesc foarte multe date. Practic, toate informațiile care circulă sunt extrem de contradictorii, iar noi la momentul de față nu cântărim lucrurile decât pe baza unor supoziții.

Nouă nu ni s-a prezentat niciun proiect tehnic căruia să contrapunem argumente de ordin științific. Neavând așa ceva, vă dați seama că nu putem pleca de la niciun fel de premise în evaluarea pe care urmează să o facem.

Nu considerăm că sunt modificări semnificative de natură să îngrijoreze sau dacă acestea sunt nu putem stabili cu exactitate cauzele. După cum știm, nivelul Dunării fluctuează prin limite superioare sau inferioare în permanență. Am întrebat ce-i cu ele, ni s-a spus da, fac lucrări de întreținere… ”, a declarat Gabriel Marinov într-o intervenţie la Antena 3 CNN.

Delta Dunării
Delta Dunării

Guvernatorul Dunării a mai transmis în acest context că la evaluările care încep astăzi va discuta cu cel puțin unul din șefii de institute de cercetări care acționează pe raza rezervației. Într-o primă etapă se va evalua care sunt parametrii migrației sturionilor în ultima perioadă.

Comisia Europeană a anunțat că este la curent cu dezbaterile din presa română, care a relatat că Ucraina desfășoară lucrări majore pe brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe. Rămâne de văzut însă cât de legale sunt aceste lucrări și care vor fi urmările lor.

Te mai poate interesa: Va putea adera Ucraina la NATO? Macron: „Aș prefera să nu fie doar chinezii și turcii cei care vor negocia a doua zi după încheierea războiului”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult