- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Va putea adera Ucraina la NATO? Macron: „Aș prefera să nu fie doar chinezii și turcii cei care vor negocia a doua zi după încheierea războiului”

22 Dec, 10:09 • Bumbeneci Diana
Șeful statului francez nu vede cu ochi buni intenția Ucrainei de a adera la NATO. Deși știe că acest lucru este unul meritat de ucraineni, Macron este de părere că o aderare la Alianță va duce la un conflict istoric cu Rusia.
Va putea adera Ucraina la NATO? Macron: „Aș prefera să nu fie doar chinezii și turcii cei care vor negocia a doua zi după încheierea războiului”

Președintele Franței, Emmanuel Macron a vorbit din nou despre conflictul dintre Rusia și Ucraina. Liderul francez nu crede că Ucraina are șanse să adere la NATO și spune că o astfel de decizie ar fi percepută de Rusia ca fiind „ceva conflictual” și că ar putea provoca și mai mari probleme.

Macron nu crede că Ucraina poate adera la NATO, fără un conflict și mai mare cu Rusia

Președintele Franței a dezbătut acest subiect miercuri, într-un interviu acordat cotidianelor Le Monde, Wall Street Journal şi publicaţiei libaneze An Nahar, conform Agerpres.

Intrarea Ucrainei în NATO ar fi percepută de Rusia ca ceva conflictual. Nu vi-o puteţi imagina cu această Rusie”, a declarat preşedintele Macron.

Ai mai putea citi: În pragul sărbătorilor, crește numărul ucrainenilor care vin în România

Fie că Ucraina intră sau nu în NATO – şi acesta nu este scenariul cel mai probabil – va trebui să i se acorde garanţii de securitate cu atât mai solide cu cât a fost atacată de Rusia”, a completat Macron.

Tot în acest context, președintele francez insistă asupra necesităţii de a acorda „garanţii de securitate” Ucrainei, dar şi Rusiei, la finalul conflictului. Aceste declarații i-au atras critici puternice din partea guvernului de la Kiev şi a unor ţări est-europene. Cu toate acestea însă, Marcon se apără.

La final, va fi necesar să îi punem pe toţi în jurul mesei. Toţi europenii şi occidentalii care îmi dau lecţii de morală să îmi explice aşadar cu cine vor sta în jurul mesei”, a spus el.

Ucraina ar putea adera la NATO după finalizarea războiului cu Rusia
Ucraina ar putea adera la NATO după finalizarea războiului cu Rusia

În ceea ce mă priveşte, aş prefera să nu fie doar chinezii şi turcii cei care vor negocia a doua zi după încheierea războiului”, a subliniat Emmanuel Macron referindu-se în special la eforturile de mediere ale diplomaţiei turce.

În declarațiile făcute la jumătatea acestei săptămâni, președintele francez a pledat din nou pentru autonomia strategică a Europei în cadrul NATO, dar cu mai puţină dependenţă de Statele Unite.

Nu există o arhitectură de securitate a Europei fără autonomie strategică, în NATO şi cu NATO, dar nu depinzând de NATO. O alianţă nu este ceva de care depind, este ceva ce aleg. Trebuie să regândim autonomia noastră strategică”, a insistat Macron.

Francezul a încheiat mesajul său public, spunând că Europa trebuie să câştige în autonomie tehnologică şi a capabilităţilor, inclusiv în raport cu Statele Unite.

Citește și: Vladimir Putin recunoaște: „Situația în republicile populare Donețk și Lugansk și în regiunile Herson și Zaporojie este extrem de dificilă”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult