- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul a adoptat Legea Pensiilor. Ce se întâmplă cu pragul de 9,4% din PIB, anunţul făcut de Marcel Ciolacu

09 Nov, 18:10 • Cornel Ghimeșan
Legea Pensiilor a fost adoptată în şedinţa de Guvern de joi, 11 noiembrie. Marcel Ciolacu a declarat că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB, reprezentând cheltuieli cu pensiile. Premierul a mai precizat că în 2024 nu vor exista măriri de impozite, dar a solicitat şi un plan de măsuri pentru creşterea colectărilor la bugetul de stat.
Guvernul a adoptat Legea Pensiilor. Ce se întâmplă cu pragul de 9,4% din PIB, anunţul făcut de Marcel Ciolacu

Guvernul a adoptat Legea Pensiilor. Ședința de guvern a fost suspendată, după ce ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care susține că nu sunt bani pentru majorări, s-a certat cu toată lumea. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a făcut o criză de nervi, în timp ce Marcel Boloș era închis în birou și refuza să-și dea avizul pe Legea Pensiilor. Ulterior, ministrul liberal și-a dat avizul pe proiect, iar acesta a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.

Guvernul a adoptat Legea Pensiilor. Ce se întâmplă cu pragul de 9,4% din PIB

Noua lege a pensiilor îşi propune să rezolve inechităţile din sistem şi va aduce o nouă metodă de calcul a tuturor pensiilor, bazată pe vechimea în muncă, dar şi contributivitate.  Din 2035, femeile şi barbaţii se vor pensiona la aceeaşi vârstă, la 65 la ani, însă femeile vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni în funcţie de numărul de copii născuţi sau adoptaţi. O veste bună este că şi concediul de creştere a copilului va fi adăugat în calculul pensiei. Pe 20 noiembrie legea ar urma să fie votată de Parlament astfel încât să intre în vigoare la începutul anului viitor. Tot atunci ar trebui ca toţi cei aproape cinci milioane de pensionari să beneficieze de venituri mai mari cu 13,8%, adică toate pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei, iar de la 1 septembrie aproape trei milioane dintre ei vor beneficia de o nouă majorare în medie cu 40%.

Citeşte şi: Revizuire OUG. Premierul Marcel Ciolacu dorește revenirea la limitele actuale de cash: „În viața reală se produceau efecte greu de rezolvat”

Prima majorare urmează să aibă loc la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, aşa cum prevede legea, iar a doua va avea loc la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor creşte prin recalculare, „reparând nedreptăţi majore”, a spus Marcel Ciolacu. „Prin aprobarea acestei legi, vom elimina pragul de 9,4% din PIB, introdus de cei care doreau blocarea creşterii pensiilor până în anul 2070”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Un nou sprijin pentru români, de la 1 ianuarie 2024. Câți bani primesc beneficiarii

„E foarte greu ca un ministru sa pună condiții. Nu sunt de acord cu nicio mărire de taxe. Voi aproba legea pensiilor. Domnul ministru se poate exprima pe un buget în vigoare, în 2024 nu am aprobat bugetul. E un om mai supărăcios. Eu nu fac negocieri cu miniștri, eu conduc guvernul României. Nu sunt de acord cu introducerea impozitării progresive. Azi va primi termene pentru digitalizare. PIB-ul României creşte cu 10 miliarde lei pe an”, a declarat Marcel Ciolacu.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult