- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul a luat o nouă decizie majoră pentru România. Se înființează o nouă vamă la graniță

20 Oct, 14:01 • Bumbeneci Diana
Vamă nouă cu Ungaria în cea mai vestică localitate din România : Guvernul a aprobat un Memorandum.
Guvernul a luat o nouă decizie majoră pentru România. Se înființează o nouă vamă la graniță

Vamă nouă în România. Guvernul a aprobat în ședința de azi, 20 octombrie un Memorandum pentru deschiderea punctului de frontieră România -Ungaria la Beba Veche, în județul Timiș. Ulterior, pe 1 septembrie, la Timișoara Guvernele României și Ungariei semnaseră două memorandumuri pentru deschiderea punctului de frontieră de la Beba Veche (cea mai vestică localitate din România) și execuția unui nou pod peste Mureș la Cenad, tot în județul Timiș.

Se înființează o nouă vamă la graniță

Pentru punctul de frontieră de la Beba Veche CNAIR proiectul prevede modernizarea Drumului Județean 682 pe o distanță de 24 de kilometri, deci preluarea și reclasificarea la Drum Național :

,,România va deschide un nou punct de trecere a frontierei de stat cu Ungaria/ În cadrul ședinței desfășurate astăzi, 20 octombrie 2023, Executivul, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a aprobat Memorandumul privind încheierea unui Acord cu Ungaria, în vederea deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei între localitățile Beba Veche – Kübekháza.

vamă
vamă

Memorandumul vine în urma demersurilor inițiate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, pe baza propunerii formulate de către Consiliul Județean Timiș, care a promovat inițiativa deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria, între localitățile Beba Veche – Kübekháza. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR SA), urmează să asigure construcția infrastructurii și furnizarea dotărilor și utilităților necesare funcționării punctului de trecere a frontierei. Inițiativa a fost convenită, de principiu, în cadrul contactelor cu partea ungară.

Vezi și: Guvernul mai oferă bani o singură dată! Ce bani vor primi românii pe cardurile de alimente

Astfel, în cadrul unei reuniuni la nivel de experți, desfășurată la Szeged, la 24 august 2023, a fost identificată în comun o variantă optimă de amplasare a infrastructurii punctului, în urma evaluării aspectelor privind fezabilitatea tehnică, controlul de frontieră, eficacitatea economică și condițiile locale. Această variantă implică și modernizarea drumului județean DJ 682 pe o secțiune de aproximativ 24 km și realizarea unui nou punct de trecere a frontierei de stat în zona de graniță” -comunicat Ministerul Transporturilor.

Proiectul debutează, conform regulamentului, cu etapa generală de proiectare (elaborarea SF), derulată de CNAIR și finanțată prin bugetul de stat. În cazul comunităților din zona Cenad/Nagycsanád urmează să fie reconstruit podul peste râul Mureș, obiectivul fiind al CJ Timiș, spunea pe 1 septembrie, la Timișoara, Ministrul Sorin Grindeanu.

Două noi puncte de frontieră România-Ungaria sunt proiectate la Oar și Salonta. Acestea fac parte din proiectele drumurilor expres Satu Mare-Oar și Oradea-Arad.

Vezi și: Măsurile fiscale devin legi în România. Lista măsurilor ce vor intra în vigoare de la 1 noiembrie 2023 și 1 ianuarie 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult