- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul acordă 1.000 de lei pentru o categorie de români. Condiţia care trebuie îndeplinită pentru a primi toţi banii

20 Nov, 16:45 • Cornel Ghimeșan
Într-un demers menit să sprijine micii crescători de porci din România afectați de consecințele pestei porcine africane, Ministerul Agriculturii anunță acordarea unui ajutor financiar în valoare de 1.000 de lei pentru cei care îndeplinesc o singură condiție. Anunțul a fost făcut prin intermediul ministrului Florin Barbu.
Guvernul acordă 1.000 de lei pentru o categorie de români. Condiţia care trebuie îndeplinită pentru a primi toţi banii

Guvernul acordă 1.000 de lei pentru o categorie de români. Conform informațiilor furnizate de oficiali, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) ar putea emite vouchere pentru a sprijini crescătorii de porci care au suferit pierderi din cauza restricțiilor impuse în contextul pestei porcine africane. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a explicat că inițiativa este parte a consultărilor dintre el și conducerea ANSVSA, menite să modifice un ordin inițial referitor la Legea Porcului (122/2023). Scopul proiectului este să ofere susținere micilor crescători de porci timp de cinci ani.

Guvernul acordă 1.000 de lei pentru o categorie de români

Florian-Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, a precizat condiția pe care trebuie să o îndeplinească românii pentru a beneficia de ajutorul financiar de 1.000 de lei. Potrivit acestuia, proiectul propune ca cei interesați să renunțe la creșterea porcilor să primească vouchere în valoare de 200 de euro emise de ANSVSA. Aceste vouchere pot fi utilizate în perioada Sărbătorilor de Crăciun la fermele comerciale, menținând astfel tradiția și oferindu-le acces la porcii de Crăciun.

„Am discutat cu colegii mei pentru a crea un proiect de lege distinct care să completeze Legea Porcului. Scopul nostru este de a oferi sprijin celor din zona de 10 kilometri în jurul fermelor comerciale care doresc să renunțe la creșterea porcilor. Timp de cinci ani, aceștia vor primi vouchere în valoare de 200 de euro emise de ANSVSA, pe care le pot folosi în perioada sărbătorilor de Crăciun la fermele comerciale, astfel păstrându-și tradiția și având acces la porcul de Crăciun”, a declarat Florian-Emil Dumitru.

Citeşte şi: Afacerea cu care un român speră să dea lovitura de Crăciun. Anul acesta va livra mii de colete: „Prețurile încep de la 43 de lei”

Deocamdată, inițiativa se află la stadiul de propunere, dar demersuri sunt în curs pentru a o transforma într-un proiect de lege separat. Românii care doresc să beneficieze de acest ajutor trebuie să declare animalele crescute în Registrul Agricol de la primăria locală. Dacă se concretizează, micii crescători de porci vor putea beneficia de 1.000 de lei ajutor de la stat, dacă doresc să renunțe la creșterea porcilor și se află pe o rază de 10 kilometri, în apropierea unor ferme comerciale de creștere a acestor animale. Astfel, autoritățile își propun să protejeze tradiția consumului de porc de Crăciun și să sprijine industria porcină prin această măsură de sprijin financiar.

Citeşte şi: Cât costă un brad de Crăciun la Carrefour. Pentru cei din categoria „premium” va trebui să scoți bani frumoși din buzunar

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult