- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul alocă o nouă formă de sprijin financiar. Condițiile în care pot fi obținuți banii până pe 31 martie 2024

26 Oct, 21:59 • Bumbeneci Diana
Vești bune pentru zeci de mii de români! Modificări majore la o lege importantă care aduce sprijin financiar pe perioada sezonului rece.
Guvernul alocă o nouă formă de sprijin financiar. Condițiile în care pot fi obținuți banii până pe 31 martie 2024

Românii care trec prin perioade mai grele pe timpul sezonului rece pot primi ajutor financiar de la Guvern. Banii se alocă între 1 noiembrie și 31 martie.

Sprijin financiar pentru români

În general, cererile pentru acest sprijin trebuie depuse până la data de 15 octombrie, însă persoanele care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pe parcursul iernii pot depune cererile și după această dată.

Potrivit Legii 226/2021 privind măsurile de protecție socială pentru consumatorii vulnerabili de energie, pentru a beneficia de ajutorul pentru încălzire, indiferent de tipul de sistem de încălzire utilizat, trebuie să se depună o cerere însoțită de o declarație personală care detaliază componența familiei, veniturile acesteia și modul de încălzire folosit.

Cererile și declarațiile pot fi depuse individual sau prin intermediul asociațiilor de proprietari sau locatari la primăria localității în care se află locuința, de obicei până la data de 15 octombrie a fiecărui an.

Hotărârea finală pentru încălzire este luată de către primar printr-o dispoziție emisă o singură dată pentru întreaga perioadă de acordare a sprijinului și este comunicată beneficiarilor până la data de 15 noiembrie.

Vezi și: VIDEO EXCLUSIV: Ali Gheorghe, bătrânul de 77 de ani care trăiește vânzând cărți la colț de stradă, în Ghencea. „Am un ajutor social de 170 de lei. Cum poți să trăiești așa?”

Cu toate acestea, dacă consumatorii vulnerabili îndeplinesc criteriile pe parcursul sezonului rece, decizia privind acordarea sprijinului se poate lua astfel:

Pentru cei care depun documentele până la data de 20 a lunii respective, ajutorul începe să fie acordat începând cu luna respectivă;

Pentru cei care depun documentele după data de 20, ajutorul începe să fie acordat începând cu luna următoare;

Beneficiarii de ajutor social ai căror drepturi sunt stabilite începând cu acea lună primesc ajutorul începând cu luna depunerii cererii, indiferent de data acesteia.

Dacă apare situația în care cererea este depusă după data de 20 a unei luni, sprijinul va începe să fie acordat din luna următoare, iar valoarea acestuia va fi redusă și nu va acoperi întreaga perioadă a sezonului rece, adică perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.

Ajutorul pentru încălzire în timpul sezonului rece poate fi solicitat de către familiile cu venituri nete lunare sub 1.386 de lei per membru sau de către persoanele singure cu venituri lunare de până la 2.053 de lei.

Poți citi azi și: Undă verde pentru măsurile de austeritate. Președintele Iohannis a semnat oficial legea privind noile măsuri fiscal-bugetare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult