- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul face modificări de la 1 ianuarie 2024 pentru pensii! Creșteri imense pentru cinci milioane de români!

30 Oct, 20:03 • Oprea Alina
Creșteri imense pentru pensiile a cinci milioane de români. Guvernul va face această modificare începând cu data de 1 ianuarie 2024, iar punctul de plecare al pensiei crește cu 240 de lei!
Guvernul face modificări de la 1 ianuarie 2024 pentru pensii! Creșteri imense pentru cinci milioane de români!

Veste foarte bună pentru românii care așteaptă ca pensiile să crească! Punctu de plecare al acestora va fi de la 240 de lei. începând cu 1 ianuarie 2024, Guvernul având intenția ca pensia minimă să se apropie cât mai mult de cea medie. Diferența dintre cele două este, în prezent, de aproape 1.000 de lei. Totuși, această diferență va fi redusă de la ânceputul anului viitor, în momentul în care pensia minimă va fi majorată cu rata inflației, iar punctul de pensie crește cu 240 de lei.

Așadar, pensia minimă va crește cu 151 de lei, cel puțin, prin intermediul majorării ratei inflației.

Vezi mai ulte despre: Olguța Vasilescu, fostul Ministru al Muncii, noi detalii asupra recalculării pensiei: „Lucrurile arată bine și vă dau eu garanția.”

Creșterea pensiilor!
Creșterea pensiilor!

Procentele de creştere pe grupele de vârstă ale pensiilor

Prof. univ. dr. Doina Pârcălabu. fost președinte al Casei Naționale de Pensii, a explicat pentru Antena 3 CNN cum vor fi calculate pensiile potrivit noilor formule de calcul din legea pensiilor.

Conform celor comunicate de Ministrul de Finanțe, procentul cu care ar trebui pensiile să crească este 16%, potrivit unui nou poriect de lege. Românii vor fi bucuroși să audă că unele pensii vor crește și cu 30%, un procent grandios, fără indexarea cu rata inflației. Calculele acestea au fost efectuate de către mai mulți specialiști pornindu-se de la noua formulă de calcul de la pensii.

„Vedem că unele pensii vor crește și cu un procent de 30%, altele cu alte procente, și unele nu ar trebui să crească, pornind de la numărul total de puncte. Conform principiului că niciun venit nu trebuie să fie diminuat, atunci acele pensii vor rămâne la cuantumul actual.”, a declarat prof. univ. dr. Doina Pârclălabu, potrivit Antena3. 

Conform noilor calcule, creșterea pensiilor va fi aplicată în următoarele feluri:

  • Persoanele care s-au pensionat între anii 2001 și 2008, vor înregistra creșteri de pensii cu procente în 20 și 20,67%. Acest lucru este calculat în funcție de luna și anul nașterii și luna și anul pensionării.
  • Cei născuţi între ianuarie-martie 1944 şi sunt pensionaţi între ianuarie şi martie 2007, pot ajunge la 24% creştere (pentru că la stagiul de cotizare – la trei luni se mai adăuga o lună).
  • Persoanele născute între iulie și septembrie 1946 și pensionate între lunile ianuarie- iulie 2010, ar putea înregistra creșteri de pensie de până la 30%, potrivit aceleiași surse citate.

Sunt aproximativ cinci milioane de români care beneficiază de pensie, iar cei mai mulți dintre aceștia trăiesc cu o pensie minimă de 1125 lei, însemnând 37 lei/zi, potrivit unei alte surse conforme Antena3.