- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul oferă prime pentru medici, cu condiția de a opri greva generală! Iată câți bani ar încasa medicii de gardă de la 1 iulie

20 Jun, 10:53 • Constantin Cristina
Guvernul oferă medicilor prime generoase începând cu 1 iulie, pentru a opri greva generală. Marcel Ciolacu a făcut anunțul.
Guvernul oferă prime pentru medici, cu condiția de a opri greva generală! Iată câți bani ar încasa medicii de gardă de la 1 iulie

Marcel Ciolacu, premierul României, pune la bătaie prime generoase pentru medicii care se află în grevă generală, a transmis antena 3 CNN.

Angajații din Sănătate cer măriri, în special pentru medicii de gardă care primesc salarii foarte mici, iar munca nu se merită, confirmă greviștii.

Citește și: Încă o categorie de români a ieșit în stradă! Minerii de la CE Oltenia au intrat în greva foamei. Ce au cerut greviștii, în urma negocierilor

Guvernul oferă prime pentru medici, cu condiția de a opri greva generală! Iată câți bani ar încasa medicii de gardă de la 1 iulie

De săptămâna viitoare, ar urma să fie adoptată ordonanța prin care se vor stabili majorările salariale pentru asistenții medicali, pentru infirmiere și brancardieri.

Oferta pe care o propune Guvernul Ciolacu ar fi 500 de lei brut pentru medicii enumerați mai sus și câte 100 de lei pentru fiecare zi lucrată în weekend sau într-o sărbătoare legală.

La rândul lor, medicii vor primi 1.500 lei pentru cel puțin 3 gărzi pe lună, sub formă de primă. De exemplu, un medic care realizează 3 gărzi pe lună va primi, pe lângă contravaloarea acestora, și bonificația menționată.

Majorările vor fi acordate începând cu 1 iulie, până la noua lege a salarizării, care ar putea fi gata la 1 ianuarie 2024. Mai mult, sindicaliștii din Sănătate intenționează să nu mai insiste cu semnarea contractului colectiv de muncă, deoarece asta ar însemna că nu vor mai putea declanșa greva generală.

Medicii încearcă să abordeze o strategie, arătând totuși, că mai există dubii cu privire la oferta propusă de noul Guvern.

Greva
Greva

Primul pas în acțiunea protestului a fost un miting pe data de 8 iunie, ulterior pe data de 1 iulie să fie strânse numărul de semnături și demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor membri în „Solidaritatea Sanitară”, pentru declanșarea grevei generale.

Cu ocazia grevei generale, cadrele medicale cer:

  • aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătății
  • posibilitatea unei creșteri efective și relevante a veniturilor angajaților din sănătate,
  • aplicarea principiilor prevăzute atât de legea în vigoare, cât și de proiectul de lege a salarizării, precum
    -raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar, TESA și muncitori sanitari,
    -raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.

Alte articole: Proteste pe bandă rulantă! Sindicatele din Sănătate se pregătesc de grevă generală începând cu 1 iulie