- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul oferă un nou ajutor de încălzire. Ministerul Devoltării va aloca un buget de 250 de milioane de lei pentru localitățile încălzite pe bază de cărbune, păcură sau biomasă

17 Nov, 16:11 • Cornel Ghimeșan
Guvernul oferă un nou ajutor de încălzire. Ministerul Devoltării va aloca un buget de 250 milioane de lei pentru localitățile încălzite pe bază de cărbune, păcură sau biomasă, după ce joi Guvernul a aprobat propunerea privind instituirea unui program de sprijin pentru acestea.
Guvernul oferă un nou ajutor de încălzire. Ministerul Devoltării va aloca un buget de 250 de milioane de lei pentru localitățile încălzite pe bază de cărbune, păcură sau biomasă

Astfel, Guvernul a aprobat joi la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), instituirea programului de sprijin pentru unităţile administrativ-teritoriale la nivelul cărora funcționează sisteme de alimentare centralizată cu energie termică pe bază de cărbune, păcură sau biomasă.

Citește și Fonduri europene pentru românii care vor să își achiziționeze utilaje. Se poate obține finanțare de 300.000 EURO/fermă

„Am iniţiat acest act normativ pentru a ne asigură că, în iarna care vine, populaţia, spitalele, unităţile de învăţământ şi celelalte instituţii publice vor beneficia de încălzire, în contextul în care, la nivel internaţional, au crescut preţurile atât la energie electrică şi gaze naturale, cât şi la alţi combustibili utilizaţi pentru producerea de energie termică”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, potrivit unui comunicat de presă al MDLPA.

Ministerul Dezvoltării a propus  în baza unor estimări furnizate de autorităţile publice locale un buget de 250 milioane de lei. Acesta este necesar pentru asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în sisteme centralizate şi pentru stabilirea unui tratament egal între operatorii care produc energia termică pe bază de gaze naturale cu cei care utilizează cărbune, păcură sau biomasă.

Din aceste fonduri, Ministerul Dezvoltării va deconta unităţilor administrativ-teritoriale până la 50% din suma facturată pentru achiziţia de cărbune, păcură sau biomasă (inclusiv TVA), care a fost realizată în perioada octombrie 2022 – martie 2023 de către producătorul de energie termică, dar acest lucru se va realiza în limita sumelor alocate din bugetul de stat în acest scop.

Beneficiarii acestei măsuri  vor transmite la MDLPA, o dată cu prima cerere de decontare și informații privind cantitățile lunare estimate de combustibil utilizat, precum și valorile estimate aferente acestor cantități.

Oficialii de la Ministrul Dezvoltării reamintesc faptul că pentru sezonul rece 2021-2022, ministerul a virat suma de 360,9 milioane de lei către unitățile administrative la nivelul cărora funcţionează sisteme centralizate de alimentare cu energie termică, pentru achiziţia de combustibil, gaze naturale sau păcură. După ce acest program a fist finalizat , au intrat în vigoare prevederile OUG 27/2022, care plafonează preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale la 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru producătorii de energie termică.

Cu această ocazie ei au transmis că în sezonul rece 2022-2023, Ministerul Dezvoltării asigură sprijinul localităţilor care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică pe bază de cărbune, păcură sau biomasă. Astfel, 16 unităţi administrativ-teritoriale ar putea beneficia de acest program.

Citește și Ajutoare de 365 milioane de lei pentru fermierii afectaţi de secetă. Anunţ de ultima oră făcut de Ministerul Agriculturii

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult