- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul pregătește o nouă majorare de salariu pentru bugetari. Cu ce sumă vor rămâne în buzunar după creștere

01 Mar, 09:57 • Andrei Alina
Angajații la stat vor beneficia de o nouă majorare de salariu peste doar câteva luni. Este o veste bună pentru circa două milioane de salariați care sunt plătiți lunar cu salariul minim pe economie.
Guvernul pregătește o nouă majorare de salariu pentru bugetari. Cu ce sumă vor rămâne în buzunar după creștere

Salariul minim brut pe economie este în prezent de 3.300 de lei, ultima majorare fiind operată la 1 octombrie 2023. Atunci, salariul minim a crescut de la 3.000 de lei la 3.300 lei. În mână, angajații cu salariul minim primesc 2.080 lei. Cum toate s-au scumpit, mulți români abia fac față cheltuielor lunare.

Deși reprezentanții Guvernului au luat mai multe măsuri pentru a reduce costurile facturilor şi alimentelor, realitatea este alta: traiul de zi cu zi e tot mai scump. Diferit de acum trei ani, costul pentru coșul de consum pentru un trai minim decent a crescut cu 40%. Cele mai scumpe sunt mâncarea și întreținerea locuințelor.

De economisit nici nu mai poate fi vorba în cazul unora. Și ținand cont de cresterea constanta a preturilor din ultimii doi ani, Guvernul pregătește o nouă creștere de salariu începand din aceasta vară.

Citește și: Care sunt românii care primesc al 13-lea și al 14-lea salariu. Unde lucrează cei au astfel de beneficii

 

Guvernul pregătește o nouă majorare de salariu pentru bugetari de la 1 iulie

Astfel, salariul minim brut pe economie ar urma sa fie majorat incepand cu 1 iulie 2024. Asta însemnă o veste bună pentru aproape doua milioane de români.

”Pentru anul 2024 se propune stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la 3.700 lei lunar incepand cu data de 1 iulie 2024”, au transmis recent reprezentantii Ministerului Muncii. Un calcul simplu arată că această majorarea a salariului brut pe economie ar duce la un salariu minim net crescut cu 138 de lei, astfel incat angajatii ar primi un total de 2.217 lei pe carduri.

Citește și: În nici 3 ani, costul traiului decent s-a scumpit cu 40%. Cât costă coșul de mâncare pentru o familie cu 2 copii

„Este, practic, implementarea salariului minim european in Romania. Aceste sume au fost planificate inca din anul trecut. Decizia nu este una luata peste noapte, ci este un principiu sustinut de Marcel Ciolacu, care propune ca de la 1 ianuarie 2025 nimeni sa nu primeasca un salariu sub 500 de euro net”, a declarat ministrul Marius Budai.