- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul se împrumută de la bănci cu alte 6 miliarde de lei pentru a asigura plata salariilor și a pensiilor. Cum îi afectează acest lucru pe românii care muncesc

03 May, 12:53 • Fundeanu Madalina
Guvernul împrumută sume uriașe de bani de la bănci pentru a asigura plata salariilor și pensiilor. Noul împrumut împovărează fiecare angajat din România cu încă 1.180 lei.
Guvernul se împrumută de la bănci cu alte 6 miliarde de lei pentru a asigura plata salariilor și a pensiilor. Cum îi afectează acest lucru pe românii care muncesc

Guvernul din România se împrumută, din nou, de la bănci. De această dată, suma se ridică la aproape șase miliarde de lei. Banii vor fi folosiți pentru a refinanța datoria publică și pentru a finanța deficitul bugetului de stat, conform Antena 3 CNN.

Banii împrumutați de Guvern de la bănci asigură plata salariilor și pensiilor

În ciuda faptului că se confruntă cu problema deficitului excesiv, statul român nu are intenția să aplice prea curând taxele pe lux și nici să implementeze reforma aparatului bugetar.

Noul împrumut făcut de Guvern împovărează fiecare angajat din România cu încă 1.180 lei.

„În luna mai, Ministerul Finanțelor și-a propus să împrumute aproximativ 6 miliarde de lei de la băncile comerciale.

După această operațiune, fiecare român care muncește în baza unui contract de muncă în România este îndatorat cu aproximativ 1.180 lei.

Cu cele șase miliarde de lei, Ministerul Finanțelor vrea să refinanțeze datoria publică și să finanțeze deficitul. Asta înseamnă că folosește banii pentru pensii, salarii sau alte cheltuieli care nu pot fi acoperite din veniturile pe care le încasează în momentul de față.

Ai mai putea fi interesat de: Pensionarii care NU vor primi pensia înainte de Paște. Motivul pentru care aceștia sunt nevoiți să mai aștepte pentru a încasa banii

Ședința de guvern pentru calendarul alegerilor. Foto arhivă
Guvernul României

Trebuie să spunem că, deși statul nu are bani, responsabilii guvernamentali amână, totuși, cu mai multe luni intrarea în vigoare a taxelor deja stabilite și a altor măsuri menite să crească încasările la bugetul de stat.

De exemplu, dacă ne uităm doar la taxa pe lux, o decizie recentă a Guvernului a fost ca această taxă de 0,3% să fie amânată până în septembrie. Ea ar fi trebuit să intre în vigoare pe 30 aprilie, dar nu s-a întâmplat acest lucru.

Cu 0,3% vor fi taxate casele care sunt mai scumpe de 500.000 euro. Același procentaj din valoarea bunului va fi plătit de românii care au mașini mai scumpe de 75.000 euro.

Amânarea măsurilor cu impact fiscal-bugetar nu se oprește aici. Executivul a hotărât, recent, că firmele care nu folosesc sistemul e-Factura pentru a raporta Fiscului toate tranzacțiile nu vor fi amendate de la 1 aprilie, ci abia din luna iulie.

Guvernul României și-a asumat că va avea până la finalul anului un deficit de 5% din Produsul Intern Brut. Experții, dar și analiștii de la Comisia Europeană, apreciază că deficitul va depăși 6% din PIB”, a spus corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Mănoiu.

Vezi și: Afacerile care fac bani de Paște. Care sunt domeniile care au profituri record în această perioadă