- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul vine cu detalii, după suspendarea grevei din Învățământ. Câți bani vor primi profesorii după întregul protest

12 Jun, 13:46 • Constantin Cristina
Guvernul Ciucă a venit cu noi clarificări după ce sindicatele din Educație au suspendat greva. Iată la ce înțelegeri au ajuns profesorii și Guvernul.
Guvernul vine cu detalii, după suspendarea grevei din Învățământ. Câți bani vor primi profesorii după întregul protest

UPDATE:

Marius Budăi, ministrul Muncii, a explicat care a fost suma care i-a făcut pe profesori să renunțe la greva generală.

„S-au majorat grilele salariale cu suma de 1300 de lei brut ceea ce reprezintă circa 25%. Au fost adăugate amendamentele sindicatelor referitoare la personalul didactic din biblioteci sau psihologi. S-a înțeles de coaliție această solicitare a cadrelor didactice, ca să fie clar principiul de viitor de la care se pleacă. Vom discuta despre Legea salarizării cu precizarea că salariu debutantului va porni de la salariul mediu. Cred că aceste acte normative au arăta intenția guvernului de a rezolva problema”, a spus Budăi.

Ministrul Educației, Ligia Deca și Ministrul Muncii, Marius Budăi, au vorbit detaliat despre majorările salariale din învățământ, dar și ce prime vor acorda, a informat romaniatv.net.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ! Greva se suspendă! Sindicatele din Educație au luat decizia

Guvernul vine cu detalii, după suspendarea grevei din Învățământ. Câți bani vor primi profesorii după întregul protest

Ligia Deca a asigurat că majorările salariale pentru profesorii debutanți vor fi de 25%.

„Prima OUG privește creșterile salariale, care pe medie, sunt de peste 25% (…) Tot astăzi afost adoptat un OUG pentru acordarea de prime pentru personalul didactic și cel auxiliar, prime pentru cariera profesionala.

majorare de salarii pentru profesori
majorare de salarii pentru profesori

Prima pentru cariera didactica este 1.500 de lei net – 30% sunt suma forfetara – deci la dispozitia cadrului didacic sau auxiliar, restul de 70% pot fi utilizati pentru cursuri de pregatire profesionala, carti de profil, echipamente IT. Va fi singura transa, care va fi transmisă în luna octombrie, sumele vor putea fi folosite in anul scolar 2023-2024.

Vor fi acordate anual, pana in 2027, sursa fondurilor fiind fonduri UE. Prima de cariera profesionala pentru personalul nedidactic este 500 de lei – va fi livrata tot in luna octombrie, pana in anul 2027. Sumele pot fi folosite tot pentru cursuri de formare profesionala sau alte cheltuieli necesare in cariera profesionala. Bugetul a fost stabilit la 2,1 mld de lei pentru 5 ani. Bugetul anual, 400 de milioane de lei”, a declarat Ministrul Educației, în conferința de presă.

Mai mult, Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat că obiectivul este ca profesorii la început de drum ar fi să primească un salariu mediu net brut la nivel național.

Așadar, până la publicarea în MO, odată ce greva a fost suspendată, elevii pot reveni în bănci de marți, 13 iunie, iar pe 19 iunie pot începe probele scrise.

Alte articole: ESTE OFICIAL! Guvernul a anunțat OUG pentru majorarea salariilor. Ciucă: cresc salariile în Educație