- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Hidroelectrica a dat lovitura la Bursa. Oferta de listare a producătorului de energie electrică a adunat ordine de 2 miliarde de lei

28 Jun, 17:05 • Lupu Alexandra
A patra zi din oferta de listare la Bursa a acțiunilor de la Hidroelectrica. Oferta de listare a producătorului de energie electrică a adunat ordine de 2 miliarde de lei.
Hidroelectrica a dat lovitura la Bursa. Oferta de listare a producătorului de energie electrică a adunat ordine de 2 miliarde de lei

Astăzi, 28 iunie, a fost a patra zi din oferta de listare la Bursa de Valori București pentru acțiunile de la Hidroelectrica. Micii investitori din retail au suprasubscris tranșa alocată lor, informează zf.ro.

Hidroelectrica a dat lovitura la Bursa

Micii investitori au introdus ordine de achiziție pentru 1.78 milioane de acțiuni la Hidroelectrica în sistemele brokerilor bursieri. La un preț de subscriere de 112 lei pe acțiune, înseamnă ordine de aproximativ 2 miliarde de lei. În oferta de vânzare derulată de Fondul Proprietatea, tranșa de retail are alocate 11.6 milioane de acțiuni H2O. Raportat la numărul de 17.8 milioane de acțiuni deja introduse, rezultă o subscriere de 152%. Altfel spus, micii investitori din retail au suprasubscris acțiunile de la Hidroelectrica cu până la 52%.

Vezi și: Hidroelectrica a scos la vânzare acțiuni de peste 8,8 miliarde lei. Prețul la care se vor vinde acțiunile companiei la Bursă. Compania este evaluată la peste 50 miliarde lei

Sursa citată relatează că interesul este la fel de mare și în rândul investitorilor instituționali. Oferta este deja suprasubscrisă, la un preț spre limita superioară a intervalului cuprins între 94 și 112 lei pe acțiune. Fondul Proprietatea a pus la vânzare 78 milioane de acțiuni H2O, la un preț cuprins între 94 și 112 lei pe acțiune.

Din acest pachet, 11.7 milioane de acțiuni sunt adresate investitorilor din retail, adică 15%. Restul merg către instituționali, cei care vor decide prețul ofertei. Pe de altă parte, la Bursa de Valori, indicele BET creștea cu aproape 1.7% miercuri, 28 iunie, fiind susținut de Banca Transilvania (2.5%), Fondul Proprietatea (2%).

În tot acest timp, Alro scădea cu 1%, iar TeraPlast cu 0.6%. Petrom se aprecia cu 0.4%, ale Transgaz cu 3.7%, iar acțiunile Transport Trade Services cu 2.7%. Cel mai tranzacționat emitent a fost Fondul Proprietatea cu 7.7 milioane de lei, iar lichiditatea pe acțiuni era de 25 milioane de lei, potrivit sursei citate.

Hidroelectrica
Hidroelectrica

Vineri, 23 iunie, a fost prima zi a Ofertei Publice Inițiale. Pentru a cumpăra acțiuni la Hidroelectrica, suma minimă necesară este de 5.600 de lei. Concret, românii interesați trebuie să facă subscrieri pentru cel puțin 50 de acțiuni. Prețul este de 112 lei pentru acțiune, însă se aplică o reducere de 3% până joi, 29 iunie.

Subscrierile la Hidroelectrica au loc până pe data de 4 iulie. În următoarea zi se va anunța prețul final. Din totalul ofertei, 15% s-a alocat pentru persoanele fizice.

„Procentul pentru retail este 15%, cu posibilitatea de a crește cu încă 5%, dacă interesul din partea retailului va fi unul ridicat”, a declarat recent Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica, potrivit Economedia.

Citește și despre: Investitorii din vestul Europei, loviţi de sancţiunile dictate de UE împotriva Rusiei. Care sunt companiile cu cele mai afectate acţiuni