- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Investitorii din vestul Europei, loviţi de sancţiunile dictate de UE împotriva Rusiei. Care sunt companiile cu cele mai afectate acţiuni

26 Jun, 11:03 • Cornel Ghimeșan
UE a adoptat la finalul săptămânii trecute cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care a răspuns față de acedastă măsură prin extinderea listei cu responsabilii europeni care au interdicţie de intrare pe teritoriul rus. Totuşi, sancțiunile împotriva Rusiei lovesc și în investitorii din vestul Europei.
Investitorii din vestul Europei, loviţi de sancţiunile dictate de UE împotriva Rusiei. Care sunt companiile cu cele mai afectate acţiuni

Investitorii din vestul Europei, loviţi de sancţiunile dictate de UE împotriva Rusiei. Un exemplu al provocărilor cu care se confruntă investitorii din întreaga lume în recuperarea investiţilor făcute în companiile ruseşti este anunţul făcut de grupul bancar german Deutsche Bank, care şi-a informat clienţii că nu mai poate garanta accesul deplin la acţiunile lor ruseşti. Acţiunile afectate sunt cele în compania aeriană naţională Aeroflot, firma de construcţii LSR Group, şi producătorii de oţel Mechel şi Novolipetsk Steel, anunţă Reuters.

Cum sunt afectaţi investitorii din vestul Europei de sancţiunile dictate de UE împotriva Rusiei

Cea mai mare bancă din Germania a descoperit un deficit de acțiuni care susțin certificatele de depozit (DR) pe care banca le-a emis înainte de invadarea Ucrainei. Acțiunile au fost deținute în Rusia de o altă bancă depozitară. DR-urile sunt certificate emise de o bancă care reprezintă acțiuni ale unei companii străine tranzacționate la o bursă locală. Schimbarea DR-urilor cu acțiuni la companiile rusești este un prim pas către un efort de recuperare a banilor investiți. Deutsche Bank a atribuit acest deficit unei decizii a Moscovei de a permite investitorilor să convertească unele dintre DR-urile în acțiuni locale. Conversia a fost efectuată fără „implicarea sau supravegherea” băncii germane.

Citeşte şi: Locomotiva Europei scârţâie din toate şuruburile. Germania, principalul partener al României, scădere de 50% şi în sectorul serviciilor

Deutsche Bank este prima bancă importantă care îi informează, în mod informal, pe deţinătorii de certificate de depozit că este posibil să nu mai poată să îşi recupereze în mod exact toate acţiunile la care sunt îndreptăţiţi, au dezvăluit pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar. Certificatele de depozit sunt eliberate de o bancă şi reprezintă acţiuni la o companie străină care se tranzacţionează la bursa locală. Schimbarea certificatelor de depozit pentru acţiuni la o companie rusească este primul pas în efortul de recuperare a banilor.

Citeşte şi: Țara cu peste 1 milion de români în care inflația lovește puternic. „Inflația pare să fi infectat piața forței de muncă”

În ultima perioadă, sancţiunile occidentale şi contramăsurile adoptate de Moscova au afectat activele deţinute de cetăţenii şi investitorii de pe ambele părţi. Moscova cere investitorilor străini o contribuţie de 10% la bugetul statului, o iniţiativă catalogată drept „taxă de ieşire” de către Washington. În plus, Kremlinul a preluat, temporar, active aparţinând unor firme străine cum s-a întâmplat în luna aprilie cu subsidiarele ruseşti ale unor firme europene din domeniul energiei, o dovadă a unei strategii destinate slăbirii influenţei străine asupra unor companii considerate vitale pentru interesele sale economice şi politice.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult