- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Impozitarea darului de nuntă și botez în 2024. ANAF anunță ce trebuie să facă românii

03 Jun, 20:19 • Bumbeneci Diana
ANAF vine cu noi clarificări privind impozitarea darului de nuntă sau botez. Categoriile de venituri care trebuie declarate de români.
Impozitarea darului de nuntă și botez în 2024. ANAF anunță ce trebuie să facă românii

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis public noi precizări în legătură cu impozitarea darului de nuntă sau botez. Mesajul instituției a fost făcut la scurt timp după ce în spațiul public au apărut mai multe informații privind obligația românilor de a declara acest tip de venituri la autoritatea fiscală.

ANAF anunță ce trebuie să facă românii care primesc dar de nuntă sau botez

În ultima perioadă au apărut multiple informații cu privire la „impozitarea nunților”. Pentru a lămuri situația, ANAF a venit, luni, cu o serie de precizări.

În conformitate cu prevederile art. 61 din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, categoriile de venituri supuse impozitului pe venit sunt:

a) venituri din activități independente, definite conform art. 67;

b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite potrivit art.70;

c) venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76;

d) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;

e) venituri din investiții, definite conform art. 91;

f) venituri din pensii, definite conform art. 99;

g) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;

h) venituri din premii și din jocuri de noroc, definite conform art. 108;

i) venituri din transferul proprietăților imobiliare, definite conform art. 111;

j) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117.

Citește și: Marius Budăi, despre banii primiți de români începând cu septembrie 2024. „Angajatul rămâne doar cu 10 lei în”

ANAF
ANAF

„În cadrul fiecărei categorii de venituri, sunt prevăzute obligațiile declarative ale veniturilor impozabile. Astfel, cum este prevăzut la art. 64, cota de impozit de 10% se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie, făcând excepție cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul IV.

Totodată, la art. 62 din același act normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, în cazul cărora nu există obligația declarativă din partea contribuabilului. La lit. p) sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții, primite cu titlu de moștenire ori donație. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile.

Conform prevederilor art. 117 din același act normativ, astfel cum a fost modificat potrivit Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 și 62.

În concluzie, sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării.”, a transmis ANAF.

Citește azi și: Fonduri nerambursabile de 50.000 de euro pentru fiecare român. Cum poți primi banii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult