- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

În cât timp se prescrie o datorie la ANAF. Ce spune legislaţia despre ștergerea automată a datoriilor

03 Sep, 11:23 • Lupu Alexandra
Când se prescriu datoriile la ANAF sau la bancă pentru persoane fizice. Iată ce spune legislația despre ștergerea automată a datoriilor.
În cât timp se prescrie o datorie la ANAF. Ce spune legislaţia despre ștergerea automată a datoriilor

Zeci de mii de români acumulează datorii la ANAF în mod constant. Nu este de mirare, având în vedere că foarte mulți oameni ajung să trăiască din credite și diferite împrumuturi, informează observatornews.ro.

În cât timp se prescriu datoriile la ANAF

Legislația arată că există un termen de 5 ani pentru achitarea datoriilor către ANAF. Cu toate acestea, există cazuri în care legea se aplică altfel. Există informații care arată că termenul de 5 ani nu înseamnă, de fapt, 5 ani concret. Calculul efectiv pornește de la data de 1 iulie a anului următor față de cel în care a fost realizată obligația fiscală. Mai exact, dacă un român are o datorie din anul 2022, cei 5 ani se calculează începând cu 1 iulie 2023, așadar, prescripția intervine de la 1 iulie 2028.

Citește și despre următorul subiect: Câte salarii trebuie să strângă la saltea românii pentru a-și cumpăra o casă de 70 mp. Locuințele din România, printre cele mai accesibile din Europa

Dacă vorbim despre datoriile către asociația de proprietari, se pare că termenul de prescriere este mai mic: 3 ani. Acest lucru se întâmplă doar dacă nu există documente care să arate altceva. Dacă discutăm despre datoriile către alte instituții, precum cele care oferă diferite servicii, există tot un termen de 3 ani.

La 60 de zile din momentul în care se depășește termenul pentru plata unei facturi începe termenul din care banca poate solicita executarea silită a plății respective. Dacă în termen de 3 ani de la momentul respectiv, instituția bancară nu solicită executarea silită a plății, vorbim despre o prescriere a datoriei. Însă, în cazul în care banca solicită executarea silită a plății, termenul de prescriere se amână și nu mai poate fi cerut.

Milioane de români se confruntă cu datorii mari. Aceștia reușesc cu greu să economisească de la o lună la alta, în comparație cu anii trecuți. Un sondaj realizat de Internațional Personal Finance (IPF) arată că românii reușesc să economisească o sumă cuprinsă între 20 și 50% din venitul lunar.

În cât timp se prescriu datoriile
În cât timp se prescriu datoriile

Jumătate din populație se află în situația în care nu-și permit să pună deoparte o sumă mare de bani. O treime dintre adulții între 35 şi 54 de ani economisesc lunar o sumă rezonabilă. 25% oameni reușesc să pună bani la saltea de la o lună la alta și au declarat că este datorită unui salariu mai bun față de cel de anul anterior. Pentru o pătrime dintre români, percepția cu privire la situația financiară s-a degradat în ultimul an, dar numărul acestora este mai mic cu aproape 20% decât anul trecut.

„Perioada inflaţionistă pe care o traversăm continuă să pună presiune pe bugetele personale şi familiale, cheltuielile neprevăzute fiind adesea mai greu de gestionat. Relaţia românilor cu banii rămâne complicată, mai ales în rândul celor cu venituri mici. Peste 30% dintre cei care au nevoie de un împrumut se bazează pe prieteni sau familie. Scopul nostru este să susţinem incluziunea financiară prin crearea unui istoric de creditare şi pentru acei clienţi care nu pot lua împrumuturi de la o bancă”, a declarat Florin Bâlcan, director general Provident Financial România.

Vezi și: Românii reușesc să pună tot mai mulți bani la saltea! Economisesc cu până la 50% din venitul lunar