- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

În ce constă proba la matematică la Bacalaureatul din 2023. Ligia Deca anunță schimbări

28 Feb, 22:30 • Bumbeneci Diana
Ligia Deca anunță în ce va consta proba de matematică de la Bacalaureat pentru elevii de la profilul uman. Anul acesta apar schimbări.
În ce constă proba la matematică la Bacalaureatul din 2023. Ligia Deca anunță schimbări

Matematica va da de cap românilor. Elevii din anii terminali intră în febra examenelor, asta deoarece simularea de Bacalaureat este tot mai aproape, iar examenul final va fi în vară, așa cum ne-am obișnuit. Anul acesta însă vine cu schimbări atunci când vine vorba despre probele de BAC. Câteva exemple au fost date în această seară, la Digi24, de Ministrul Educației, Ligia Deca.

Cum va fi dată proba de BAC la matematică

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că elevii de la profilul uman care vor susţine examen la matematică la Bacalaureat vor avea de calculat lucruri de bază, cum ar fi aflarea TVA dintr-un preţ sau să stabilească, dintre două oferte de împrumut, care este mai avantajoasă.

„Vor da o probă de competenţe de bază la matematică sau ştiinţe. Este o probă scrisă de competenţe de bază, aş sublinia, de bază, pentru că oamenii îşi imaginează nu ştiu ce trigonometrie. La matematică va fi o probă de competenţe de bază prin care se testează posibilitatea sau capacitatea absolventului de a aplica noţiuni matematice de bază în situaţii reale”, a declarat Ligia Deca, marţi, conform sursei citate.

Vezi și: VIDEO. Decizie oficială a Ministerului Educației! Anumiți profesori pierd dreptul de predare la clasă! Ligia Deca: „Există sancțiuni în lege. Ne dorim să întărim responsabilitatea și capacitatea”

Ligia Deca, despre proba de matematică la Bac
Ligia Deca, despre proba de matematică la Bac

Rugată să dea un exemplu în acest sens, Ligia Deca a oferit imediat unul.

„Să calculeze un TVA, de exemplu, dintr-un preţ, să înţeleagă care dintre două oferte de împrumut este mai avantajoasă. Chestiuni de acest tip care sunt necesare pentru orice cetăţean, după ce a absolvit liceul, trebuie să te poţi descurca în societate. Este doar pentru a ne asigura că orice absolvent de liceu are competenţele necesare să se descurce în societate şi în viaţa reală”, a completat Ligia Deca.

Amintim că în prima zi a acestei săptămâni, pe 27 februarie, la prezentarea proietelor de legi ale educaţiei, Ligia Deca declara că Evaluarea Naţională va rămâne în formula de până acum, cu probe scrise la matematică, limba şi literatura română sau limba maternă. Tot în acest context, Ligia Deca a mai explicat că liceele pot scoate la concurs locurile la profilurile unde există concurenţă.

Oficialul de la Ministerul Educației susține că va apărea Bac-ul tehnologic şi va exista şi o probă de competenţe de bază, pentru profilul uman aceasta urmând să fie la matematică sau ştiinţe ale naturii, iar pentru profilul real, la o probă din disciplinele socio-umane.

Tot pe acest subiect te mai poate interesa: Legile educației se modifică în 2023. Ligia Deca anunță ce se va întâmpla cu salariile profesorilor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult