- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

VIDEO. Decizie oficială a Ministerului Educației! Anumiți profesori pierd dreptul de predare la clasă! Ligia Deca: „Există sancțiuni în lege. Ne dorim să întărim responsabilitatea și capacitatea”

27 Feb, 21:56 • Bumbeneci Diana
Ministrul Educației a anunțat astăzi noile legi din Educație. Profesorii cercetați pentru violență împotriva elevilor nu vor mai putea să aibă dreptul de predare la clasă.
VIDEO. Decizie oficială a Ministerului Educației! Anumiți profesori pierd dreptul de predare la clasă! Ligia Deca: „Există sancțiuni în lege. Ne dorim să întărim responsabilitatea și capacitatea”

Predare interzisă pentru o categorie de profesori! Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, luni, că noile legi ale Educației aduc ca noutate și proceduri clare de intervenție în cazuri de violență școlară, subliniind că profesorii cercetați pentru violență împotriva elevilor nu vor mai putea să beneficieze de dreptul de predare la clasă. Ce se va întâmpla, însă, cu salariile acestora?

Anumiți profesori pierd dreptul de predare

Legea statuează proceduri clare de semnalare şi intervenţie în situaţiile de violenţă şcolară, inclusiv bullying, în colaborare cu alte instituţii, de exemplu DGASPC sau birourile de siguranţă şcolară. Am avut şi diferite întâlniri la nivel guvernamental în acest sens.

Ne dorim să întărim responsabilitatea şi capacitatea CJRAE şi a consilierilor şcolari pentru a preveni violenţa şi pentru a asigura asistenţa necesară celor implicaţi în diferite incidente violente, atât a agresorilor, cât şi a victimelor, sprijin pentru cadrele didactice prin programe de formare, ca să ştie cum să se adreseze şi cum să prevină astfel de situaţii, cursuri de educaţie parentală, va exista Strategia naţională pentru educaţie parentală şi aici Ministerul Educaţiei îşi propune din nou să colaboreze cu alte entităţi cu responsabilităţi în acest sens„, a explicat Ligia Deca, într-o conferinţă de presă în care a prezentat pachetul noilor legi ale educaţiei.

Citește și: Legile educației se modifică în 2023. Ligia Deca anunță ce se va întâmpla cu salariile profesorilor

Potrivit oficialului de la Ministerul Educației, o noutate este faptul că profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor nu vor mai putea să desfăşoare activităţi didactice cu elevii. Cu toate acestea însă, ei vor primi drepturile salariale.

predare profesori
predare profesori

Având în vedere că există multe situaţii în care, până la finalizarea cercetării disciplinare, profesorul nu poate fi împiedicat acum, pe legea actuală, să intre la clasă, am introdus o prevedere prin care profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor să nu mai desfăşoare de fapt activităţi didactice cu elevii, dar cu păstrarea drepturilor salariale, pentru că dreptul la muncă nu poate fi negat, constituţional, însă nu ne mai dorim ca profesorii violenţi sau care prezumăm că ar fi fost violenţi să aibă expunere la copii, la clase, la comunitatea şcolară”, a subliniat ministrul Educaţiei.

În momentul în care Ligia Deca a primit întrebarea și legată de ce se întâmplă în cazul în care profesorul respectiv se dovedeşte a fi vinovat, oficialul de la Ministerul Educației a mai explicat că se ia în calcul posibilitatea desfacerii contractului de muncă.

Există sancţiuni în lege în funcţie de gravitatea faptei„, a încheiat ministrul Educaţiei.

Vezi și: 2,5 miliarde de euro gratis pentru fiecare român dornic de o afacere proprie. Iată cât de ușor poți primi banii de la Guvern

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult