- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

În prima comună „smart village” din România trăiesc 3.500 de locuitori. Primarul din Ciugud: „Eu nici măcar nu puteam visa la așa ceva!”

07 Mar, 18:16 • Lupu Alexandra
Prima comună „smart village” din România se bucură de un număr de 3.500 de locuitori. Iată care sunt declarațiile primarului din Ciugud.
În prima comună „smart village” din România trăiesc 3.500 de locuitori. Primarul din Ciugud: „Eu nici măcar nu puteam visa la așa ceva!”

Acum 22 ani, Ciugud era o comună fără apă, drumuri asfaltate sau canalizare. Situația nu a rămas la fel, având în vedere că aceasta a devenit una de tip „smart village”, datorită primarului Gheorghe Damian, susține spotmedia.ro.

Comuna Ciugud, poveste de succes

În urmă cu 22 ani, comuna era una din care tinerii plecau rând pe rând în căutarea unor condiții mai bune, având în vedere că Ciugud ducea lipsă de apă curentă, canalizare și drumuri asfaltate. La identificarea acestei situații, primarul a refuzat să dea din umeri și să aștepte ca soluțiile să pice din cer, tocmai de aceea, a strâns oameni care să completeze o echipă tânără, a găsit bani și a transformat zona menționată în primul „smart village” din România.

Taxele se plătesc online, grădinițele și școlile funcționează în baza unui sistem smart, iar în cele din urmă, există o centrală electrică eoliană și mașini electrice folosite de primărie. Aceasta este imaginea comunei Ciugud de astăzi, chiar dacă în urmă cu 22 ani, speranțele unor condiții mai bune erau reduse. În loc să plece, oamenii au ales să se întoarcă în zona menționată, astfel, până la ora actuală, au fost înregistrați 3.5000 locuitori.

Vezi și: Digitalizarea şi pandemia au dat naştere unei noi profesii. Cât câştigă un narator român de audiobookuri

Gheorghe Damian susține că, atunci când a intrat la conducere, actele erau redactate la o mașină de scris mecanică. Nu avea banii necesari pentru a implementa modificările dorite, însă un apropiat al primarului a decis să facă o donație importantă pentru instituție: un calculator și o imprimantă. Gheorghe Damian menționează că acesta a fost primul pas către digitalizare. În acel moment, le-a dat colegilor lui termen o lună de zile pentru a învăța să folosească Word-ul. Primarul din Ciugud a povestit că a participat la diverse cursuri din afara țării, cu scopul de a învăța despre transformarea digitală. În 2005, acesta a semnat un parteneriat de înfrățire cu o comună din Spania, iar reprezentanții de acolo i-au arătat primarului un soft și o aplicație de interes.

Comuna din România care se bucură de o transformare totală
Comuna din România care se bucură de o transformare totală

Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, primarul a identificat o firmă din țară care scria deja un pachet mai dezvoltat din punct de vedere al tehnologiei, iar ulterior, Gheorghe Damian a decis să redacteze un nou proiect cu finanțare europeană și să facă această achiziție. În prezent, la primăria din comuna menționată, plățile pentru taxe și impozite se fac online, direct de la calculator sau cu ajutorul unor automate montate în cele 6 sate din zonă. Până în acest moment, oamenii pot achita și cash, dar această modalitate va fi scoasă în scurt timp.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Vodafone România a câștigat contractul de digitalizare al Poștei Române. Oferta companiei a fost sub estimările inițiale