- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

LEGEA PENSIILOR 2023. Schimbări importante la pensii, care români vor profita de noile modificări

22 Feb, 09:32 • Cornel Ghimeșan
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va analiza periodic posibilitatea elaborării de reglementări privind investirea activelor fondurilor private de pensii, Aceasta este cea mai importantă modificare la pensiile administrate privat, după ce legea a fost adoptată, marţi, de Parlament.
LEGEA PENSIILOR 2023. Schimbări importante la pensii, care români vor profita de noile modificări

LEGEA PENSIILOR 2023. Camera Deputaţilor a adoptat, marți, ca for decizional, un proiect de aprobare a unei ordonanțe de urgență care vine cu o serie de schimbări importante pentru fondurile de pensii private și administratorii lor. Astfel, va exista un comision unic de administrare și dispare comisionul pe contribuțiile participanților. În plus, statul impune un control mai strict al Autorității de Supraveghere Financiară asupra fondurilor, administratorilor lor și investițiilor derulate de fonduri. Totodată, în contextul în care se pregătește listarea unei părți din Hidroelectrica, Guvernul permite fondurilor de pensii să investească până la 10% într-o companie deținută majoritar de stat. Mai mult, dreptul participanților și al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private va fi imprescriptibil.

Citeşte şi: 90.000 de locuri de muncă libere la stat! Educația se confuntă cu un deficit imens. Posturi libere și la alte ministere

LEGEA PENSIILOR 2023. Milioane de oameni sunt vizaţi

Astfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va analiza periodic posibilitatea elaborării de reglementări privind investirea activelor acestor fonduri.”ASF analizează periodic posibilitatea elaborării de reglementări privind investirea activelor fondurilor de pensii administrate privat care să contribuie la flexibilizarea cadrului de investire, în scopul încurajării diversificării corespunzătoare a activelor fondurilor de pensii pentru a obține randamente investiționale echitabile ajustate în funcție de risc”, se arată în amendamentul aprobat în comisiile de specialitate. Legea a fost aprobată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 183 de voturi „pentru”, 79 „împotrivă” și nouă abțineri.

Citeşte şi: România este piața energetică a viitorului din Europa! „De aceea am venit în România în 2010 şi de atunci am rămas aici.” Urmează proiecte de anvergură în toată țara

Conform ASF, principalele modificări vizează stabilirea de principii privind regulile de investire şi atribuţiile directorilor de investiţii din cadrul administratorilor, stabilirea unui procent de 3% în situaţia în care statul român are deţineri sau participaţii în cadrul entităţilor de private equity, respectiv 5% în cazul în care fondurile de investiţii private de capital în care se investeşte sunt finanţate atât din fonduri alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi ale statului român.

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, la care sunt participanţi aproximativ opt milioane de salariaţi români care contribuie cu 3,75% din venitul brut lunar, au ajuns în ianuarie 2023 la active de 100,2 miliarde de lei, fiind pentru prima oară când pentru Pilonul II este spart pragul de 100 de miliarde de lei, arată datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult